Piratbyrån-Antipiratbyrån 4-1

Igår fälldes domen till den 28 åriga man som delat ut filmen Hipp Hipp Hora för nedladdning via fildelningsnätverket DC++. Vilket både jag och många fler med mig också gjort. Det intressant i fallet är vilka som egentligen är vinnarna. Piratbyrån eller Antipiratbyrån.. Piratbyrån skriver på sin hemsida

”Till att börja med kan man lite torrt konstatera att ett bötesstraff i själva verket är relativt bra.”

Det kan jag absolut hålla med om, ett hårdare straff hade förstört mycket för den fildelningens framtid. 1-0 till Piratbyrån. Men de skriver också:

Allvarligt är däremot att tingsrätten accepterat en skärmdump inlämnad av Antipiratbyrån som bevismaterial”

Det är det faktiskt. Piratbyrån har själva visat med sin bevismaskin att vem som helst kan göra en likadan skärmdump, när privata företagsorganisationers skärmdumpar på personers datorer räcker som bevis har Antipiratbyrån vunnit en solklar poäng. 1-1. Det som jag ser som lite komiskt, och som gör detta åtal till något annat än en nyhet i Sveriges historia är det faktum att han inte blev fälld för nedladdning av film. Som Antipiratbyrån säger på sin sajt:

”Anledningen till att mannen inte åtalades för nedladdning berodde på att nedladdning vid tiden för brottet inte var olagligt. Sedan den 1 juli 2005 är dock även nedladdning av upphovsrättskyddat material olagligt om rättighetshavaren inte gett sitt tillstånd.”

Han blev ju fälld på en gammal lag. Ingenting nytt egentligen, fildelarna tar ännu en poäng. 2-1. Copyriot har också skrivit om domen, och slutklämmen för Piratbyrån blir denna iakttagelse:

Straffet blev böter, som väntat. Det innebär, om domen står sig, att en rättegång av det här slaget inte kan och inte får genomföras på nytt. För att polisen ska få begära ut information från en internetleverantör om vem som haft ett visst IP-nummer, krävs nämligen högre straffvärde. Att dela ut en film är alltså, ur juridiskt hänseende, så bagatellartat att det inte ska utredas.
Nu invänder visserligen Antipiratbyrån att det inte ska hindra dem.

– Det normala är att fildelarna lägger ut 10-20 filmer så i fortsättningen tar vi bara med fler filmer när vi gör polisanmälan, säger Henrik Pontén

Antipiratbyråns strategi att identifiera folk som delar ut många filmer kan visserligen fungera på fildelningsnätverk som Direct Connect. Men på Bittorrent, som idag står för den allra största delen av fildelningstrafiken, blir det svårare. Där går det nämligen inte att se hur många filer en viss användare gör tillgängliga, bara vilka personer som i ett givet ögonblick fildelar en viss fil.”

För denna superba slutpoäng ges två poäng, och alltså vinner Piratbyrån en jordskredsseger med 4-1

Annons

2 reaktioner till “Piratbyrån-Antipiratbyrån 4-1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s