Sverige är ett fildelarnäste- och så är det nu bevisat vem som är typiska fildelaren..

Fördomen är sann. Den typiske fildelaren i Sverige är en ung man, enligt en ny forskningsrapport. Och vem är förvånad? Inte jag iallafall.. Här är artikeln från N24:

Sju av tio svenska fildelare är män och bland de allra flitigaste är tre av fyra mellan 18 och 25 år. Det framgår av rapporten som tagits fram inom ramen för ett EU-finansierat forskningsprojekt. Forskare vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och Uppsala universitet har deltagit. Var tionde internetanvändare i Sverige har enligt rapporten använt sig av fildelning för att hämta hem musik. Bland de yngre är det varannan. De ”tunga”, dagliga fildelarna uppskattas till cirka två procent av svenskarna. I denna grupp är mansdominansen ännu tydligare. Andelen fildelare i Sverige är lägre än i många andra länder, som USA, Kanada, Tyskland och Frankrike. En delförklaring är, enligt forskarna, att internetanvändandet är så pass spritt här. Fildelarna blir därmed ganska få i relation till det totala antalet användare. Sambandet mellan fildelningen och cd-försäljningen är komplext och svårtolkat, hävdar forskarna. En del av de fildelare som intervjuats säger att de dragit ner på musikinköpen, medan andra säger att de stimulerats att handla mer. Förutom intervjuer bygger rapporten på analyser av material från statistiska databaser.

 

Läs även vad Computer Sweden har skrivit om att ”Sverige är ett fildelarnäste”.. Ett citat därifrån:

 

Ordföranden i Ifpis svenska grupp, Ludvig Werner, säger att Sverige länge har betraktats som en fristad för illegala fildelare, men trots en skärpning av upphovsrättslagen och flera uppmärksammade rättegångsfall mot fildelare har man inte kunnat se någon minskning.

– En av Sveriges viktigaste kulturyttringar håller på att förblöda och vi kan inte stå och se på hur tusentals människor i musikbranschen förlorar sina jobb på grund av att illegala fildelare stjäl musiken. Fler polisanmälningar kommer inom kort, säger Ludvig Werner.

 

Annons

En reaktion till “Sverige är ett fildelarnäste- och så är det nu bevisat vem som är typiska fildelaren..

  1. Pingback: miami beach hotels

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s