Det är svårt att ta era satsningar på allvar

I dagarna har det framkommit att Arbetsförmedlingen lagt 100 miljoner kronor på en ny sajt som… inte blir av. Det finns mycket inkompetens i det här utan tvekan, även om en liten del kan tillskrivas föråldrade (och oflexibla) upphandlingsregler. Det är svårt att ta Arbetsförmedlingens intentioner på allvar när såhär enorma summor plöjs ned i luft.

Det är ju dock inte bara myndigheter som är inkompetenta när det kommer till digitaliseringen. Jag kommer aldrig ta (stor)företags digitala satsningar på allvar så länge deras anställda inte kan installera egna program på datorn och få använda den teknik de själva ser som lämplig till att lösa sina arbetsuppgifter istället för att it-avdelningen bestämmer det. Det är helt otroligt att det fortfarande 2016 är standard med Internet Explorer hos de flesta, med rutiner som gör att det inte ens går att installera Skype utan att gå till IT-avdelningen och få ”dispens”.

För att inte tala om hur IT-processer förstör vartenda försök till att jobba kundnära eller agilt, inte minst på grund av deras fäbless för att fortfarande köpa in 90-talssystem som SAP och Episerver som kräver konsulter med 2000kr/h på ”ramavtal”.

Det är svårt att ta ert ”fokus på digitalisering” på allvar som ni skriver i era årsredovisningar, säger på interna kick-offer och styrelsemöten. Varje gång jag hör ordet ”IT-avdelning” eller ”IT-process” ryser jag till av obehag. Det är då ni ska tänka till både en och två gånger så ni inte är påväg att göra en”Arbetsförmedlingen”.

Annons

En reaktion till “Det är svårt att ta era satsningar på allvar

  1. Pingback: Macpro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s