Andra fildelningsdomen.. Böter igen

Andra svenska fildelningsdomen mot en fildelare blev precis som första domen ett bötesbelopp. Skillnaden var bara att bötesbeloppet blev 17.600 (80 dagsböter á 220 kr) istället för 16.000 som i förra domen. Antipiratbyråns jurist Henrik Ponténs kommentar efter domen:

”- Nu har vi ytterligare en gång fått bekräftat vad straffvärdet är för att ladda ned en enstaka film. Många tyckte att bötesbeloppet var lite högt vid den första domen men det här visar ju på motsatsen.”

Piratbyrån svarar med att ”- Det här gör i princip fildelare immuna eftersom straffet stannar vid dagsböter. Polisen kommer inte att kunna utreda den här typen av ringa brott genom exempelvis en husrannsakan, säger Tobias Andersson på Piratbyrån.”

En annan kommentar (alla kommentarer hittade via DN) är denna:

”- De båda fällande domarna skickar en signal att nedladdning kan få konsekvenser, men eftersom det bara handlar om enstaka filmer blir den inte så kraftig som om man skulle gå efter de riktigt fula fiskarna. Jag tror att vi kan vänta oss en jakt på de större fildelarnätverken framöver, säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik och IT-rätt vid Stockholms universitet.”

Min kommentar är att Piratbyrån inte är solklara vinnare i nuläget, tyvärr. Bötesbeloppet är väldigt mycket större än vad jag tycker är lagom. Dessutom är det precis som de skriver på Antipiratbyrån så att om större fildelare hamnar i rättegångar kommer antagligen hårdare domar att delas ut. Eftersom bötesbeloppen redan är så höga när en film delats ut lär det ju bli ett betydligt hårdare straff om 50 filmer delats ut…

Länktips:

DN
Piratbyrån
Antipiratbyrån
Texplorer

Edit: Antipiratbyråns jurist, Henrik Pontén var med i tv4-nyheterna. Finns tillgänglig på de flesta fildelningsnätverk som ”TV4.Nyheter.Fildelare.Nr2.Domd.Till.Boter.SWEDISH.PDTV.XviD-APB”. Sänds även antagligen i 22-nyheterna, missa inte!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s