Svenska kvinnor med Marissa Mayer-karma

Jag är väldigt fascinerad av Marissa Mayer, Yahoos VD (samt styrelseledamot i Wallmart) och tidigare Googlechef. Framförallt är jag imponerad.

Såhär på internationella kvinnodagen tänkte jag därför passa på att tipsa om svenska motsvarigheter. Fantastiska kvinnor som jag är oerhört imponerad och fascinerad av, som är på executive-nivå och som borde lyftas fram oftare. Svenska kvinnor med Marissa Mayer-karma.

Louise Eriksson (Adprofit)
Lousie är verkligen en av Sveriges superentreprenörer, med ett driv och en känsla för affärer som är svårslagen. Dessutom finns det inte en enda person jag träffat som inte hyllar henne. Alla gillar Louise, med all rätt. Och trots att hon är yngst på listan, är hon kanske den som har mest erfarenhet i många frågor. Louise är fantastisk och kommer med all säkerhet skapa ett av Sveriges största globala företag i framtiden.

Sofia Svanteson (Ocean Observations)
Det är omöjligt att inte bli imponerad av Sofia, liksom man inte kan annat än tycka om henne. Hon är en fantastiskt härlig människa och samtidigt en av Sveriges coolaste entreprenörer. När Sofia pratar, då lyssnar jag. Vare sig det handlar om ledarskap eller design.

Mengmeng Du (Spotify & styrelse CDON Group, Skånska Byggvaror)
Mengmeng Du är förutom Marketing Director på Spotify i styrelsen för CDON Group och Skånska Byggvaror. Två av Sveriges absolut största ehandelskoncerner. Det tycker jag är väldigt imponerande och jag bara väntar på att fler uppdrag kommer offentliggöras. Sveriges nya, och yngsta, styrelseproffs!

Anna Omstedt Lindgren (ex-Tasteline, VD MedUniverse, styrelse i SR mfl)
Liksom Mengmeng är Anna rikligt representerad i styrelser, bland annat Sportamore, Sveriges Radio och Hemfrid. Som grundare av Tasteline och MedUniverse har hon förändrat två branscher på väldigt kort tid. Dessutom är hon en av de vänligaste människor jag träffat, samtidigt som jag blivit imponerad av hennes affärsmässighet.

Sara Öhrvall (Bonnier)
Jag har bara träffat Sara någon gång i förbigående men det är omöjligt att inte imponeras av henne på avstånd. Som chef på Bonnier R&D har hon varit en viktig, om inte den viktigaste, personen i skiftet från Bonniers gamla värld påväg mot deras nya. Hon sitter även i ett par tunga styrelser inom Bonnierkoncernen, däribland SF Bio, Expressen och Adlibris.

Linda Waxin (Edelman Stockholm)
Linda har på bara några år blivit en av Sveriges viktigaste kommunikationspersonligheter i Sverige, som VD för Edelman Stockholm. Hon är riktigt duktig, driven och dessutom ovillkorligen trevlig mot allt och alla.

Martina Lind (Nordic Public Affairs)
Jag har känt Martina i ett par år och samarbetet kring en del grejer i framförallt Almedalen. Hon är en av Sveriges mest well-connected in i den politiska sfären, men även med ett ben i internet (grundare av bland annat Politometern) och i närinsglivet. Nu har hennes nya byrå Nordic PA blivit en av Sveriges snabbast växande, mycket tack vare Martinas inblick i de olika världarna.

Sophia Bendz (Spotify & styrelse Norstedts)
Många känner säkert igen Sophias röst från Spotifys tidiga reklamsnuttar ”Hej, det är Sophia på Spotify”. Hon har dock gjort betydligt mer än det på Spotify och skötte all utåtriktad kommunikation de första åren. Numera är hon Global Marketing Director och har precis hamnat i det anrika förlagshuset Norstedts styrelse. Välförtjänt och jag hoppas Sophia blir tillfrågad till fler liknande uppdrag!

Annons

7 reaktioner till “Svenska kvinnor med Marissa Mayer-karma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s