Nej, alla kommer inte behöva kunna programmera

Det är en ständig diskussion om hur vi ska få fler att kunna programmera. Oerhört relevant. När ”software is eating the world” kommer det behövas en allt större andel människor som är duktiga på programmering och annan teknikutveckling. Ingenjörsprogrammen behöver tokfyllas på universiteten nu och för lång tid framöver.

Ska alla lära sig programmera? Låta programmering bli ett grundämne bredvid svenska, engelska och matematik? Nej. Alla ska inte behöva lära sig programmera. Jag tycker förvisso det vore dumdristigt att inte låta alla åtminstone lära sig, eller testa på, lite enklare html-kodning. Datorkunskap på grund- och gymnasienivå som idag handlar om att förstå hur en dator är uppbyggd, hur man redigerar i Word och gör en uträkning i Excel borde högst troligt förnyas till att innehålla HTML, Javascript och lite Photoshop.

Fast för att återknyta till rubriken, programmering är inget alla kommer behöva kunna. Av olika anledningar. Främst för att programmering som verktyg är ganska osmidigt. Det är hög inlärningskurva, det tar lång tid och det kräver ett människor för att skriva den. Självklart kommer programmering bli disrupted av nya verktyg. För att vara en bransch som är så ivrig på att ”reinventing” verktyg i andra branscher är programmering ganska outvecklat. Software eats software development.

För 20 år sedan var du tvungen att koda minsta lilla sajt från grunden. I början av 2000-talet krävdes det ett klick för att starta en sådan sajt, fast då kallades den blogg. Under första åren av 2010-talet har vi gjort samma utveckling inom många fler typer av applikationer – videoredigering, ehandelsplattformar, betalningssystem, hosting. Om ett par år är det lika enkelt att skapa mobilappar.

Och koden i sig själv, kommer äntligen bli så intuitiv att en gymnasieelev förstår hur den ska ändra i den för att göra nästa generations tillämpningar. Utan att behöva bli ingenjör först.

Annons

En reaktion till “Nej, alla kommer inte behöva kunna programmera

  1. Håller inte med.
    I en värld där datorverktyget gör det allt lättare att skapa innebär det dels att det blir möjligt för datorokunniga att skapa saker, men de datorkunniga blir oändligt mkt mäktigare i vad de kan åstadkomma på kort tid.

    Som jag ser det är vi på väg mot en värld där ens ”förmåga att förstå och använda datorer” blir en absolut hörnsten i ens personliga framgång. Software is eating the world läser jag som ”allt fler branscher lär sig använda datorer”.

    Datorkunskap är vår tids literacy. I dag är det accepterat för en företagsledare att vara ”oteknisk”, precis som det var för 100 år sedan för en kung att vara ”analfabet”. Man har andra människor som gör sånt där tekniskt åt en. Men det kommer inte hålla framöver när företag med otekniskt ledarskap blir omsprungna av de som har det.

    Och jag vet inget bättre sätt än programmering för att lära sig hur en dator funkar och vad man kan göra med den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s