Mitt 2015

Anton Johansson

En snabbsammanfattning av vad jag gjorde 2015, i korta drag. Efter att ha skrivit det här inser jag att jag nog inte ens har med hälften – men i stora drag är det här vad jag kommer ihåg av 2015. Gott nytt, alla!

Hjälpt företag som House of Dagmar, Titeldata, Reco, Kameo, Preem, Fyndiq, Rollup-kungen, Maskinklippet, Norins Ost, Vattenfall mfl. Affärsutveckling den röda tråden. Ofta ehandelsfokuserat eller digital affärsutveckling i fokus men det är ett ganska brett spektrum. Jobbat tätt med House of Dagmar kring deras e-handel och rådgivit de löpande, Titeldata har jag hjälpt med affärsutveckling mot nya segment, Reco har varit en jättekul resa som även gjorde att jag gick in i styrelsen, Kameo började som ett potentiellt konsultuppdrag men som slutade med att jag investerade och gick in i styrelsen och så vidare. Det är få förunnat att få rådgiva- och hjälpa så roliga bolag, VDar, e-handelsansvariga och projekt som jag gör.

Fortsatt hjälpa Vattenfall ta fram version 2 av deras Hallon/Halebop-satsning Alltid.se (som jag tog fram åt de från scratch redan för 2,5 år sedan). Eftersom jag gjort både konceptet, det mesta av all affärs- och produktutveckling liksom projektledningen (är så att säga anlitad mer eller mindre som ”entreprenör”) har det varit både utmanande och lärorikt. Stundtals oerhört tunggrott med byråkrati, juridik och när fel personer blir inblandade men så fort de hindren försvinner är det här ett av de bolag jag lärt mig mest av att starta upp.

Vi tappade extremt mycket Googleranking i Google med Headler framförallt pga ingen mobilanpassad sajt, vilket i kombination med flera andra fundamentala saker gjorde det till ett skitår. Hösten var produktiv med bland annat ny plattform (woocommerce) och en ny deltidsanställd. Fortfarande för litet bolag för att egentligen helt bära sig självt och en ”riktig” VD, samtidigt som det fungerar lite för bra för att sälja billigt eller lägga ned. Tids- & pengabrist är verkligen problemet här, snarare än att vi inte vet hur man ska göra.

Under 2015 har jag och Eric fortsatt bygga Grebban i snabb takt. Vi tangerade förra årets försäljning men har också under året förändrat hur vi jobbar något vilket gör att vi är övertygade om att vi kommer kunna växa snabbare 2016. Mot slutet av året har vi anställt fler utvecklare, försökt organisera oss bättre och har äntligen en heltidsprojektledare på plats. Under 2015 har Grebban även haft några av de mest utmanande projekten hittills för bolaget: ett custom built affärssystem från scratch, byggt om en av Sveriges största receptsajter, byggt 3 st ”designa din egen x”- ehandel m.m. Den största skillnaden mot tidigare är dock att vi jobbar mycket mer långsiktigt med våra kunder. För första gången någonsin har befintliga kunder stått för majoriteten av intäkterna, ungefär  två tredjedelar av omsättningen, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att det så sent som 2013 var runt 90%  av intäkterna från nya ”projekt”/kunder. Några nya riktigt spännande kunder är påväg in vilket känns spännande.

Jag har fått mina två första professionella styrelseuppdrag. För Reco (med Medströms+Bonnier) och i Kameo (en viss utmaning pga särskilda krav från Finansinspektionen). Det här har också varit en ögonöppnare till att jag är rätt så duktig på att vara delaktig i bolag på styrelsenivå.  Ser fram emot att utvecklas mer kring detta framöver och kikar definitivt på att utvidga så att jag har möjlighet för fler uppdrag bredvid mitt egna entreprenörskap. Långsiktigt är min ambition att ej konsulta, endast ta den här typen av mer långsiktiga uppdrag (t.ex. styrelseuppdrag) och följa ett bolag under längre tid.

Jag blev delägare och ”advisor” till Weld och Daily Bits Of, två grymt duktiga startups som båda utvecklats enormt bra under 2015! Det är faktiskt jättekul att få hjälpa de här bolagen framåt och jag är övertygad om att 2016 kommer bli magiskt bra.

Tagit fram tre affärsideer jag vill förverkliga. Ett är redan igång, ihop med min lillebror. Just nu investerar jag snarare pengar än tid i det här men det är inte omöjligt att det blir tvärtom med tiden.

Släppt 17 avsnitt av Ehandelspodden, som hade fler än 100 000 lyssningar under året. Nästan ännu roligare: fått fler än 100 mail med spontana tack, kommentarer och pepp om podden. Helt otroligt fin respons, faktiskt. Flera av gästerna har dessutom fått väldigt fina erbjudanden efter att ha varit med! En av de sakerna jag gjort som fått bäst respons, någonsin, skulle jag tro.

Jag har på riktigt gått in för att lära mig mer om privatekonomi, börsen, investeringar, makro och att göra bra affärer med aktier. So far, so good. Att göra det till en hobby har definitivt hjälp mig bli en bättre affärsman både för min egen ekonomi och bolagens. Ingen ambition om att bli daytrader, dock 😉 Stort cred till Börspodden som förutom att elda på mitt intresse även gjort min inlärningskurva mycket snabbare. Enda podden jag lyssnar på varje vecka (oftast när jag flyger eller diskar), även om både Sparpodden (för att lära sig) och Fillorkillpodden (för sina spot-on makroanalyser) också är väl värda sina lyssningar.

Jag har föreläst, modererat osv en del precis som tidigare. Det största uppdraget var att moderera/vara konferencier på PostNords E-handelsforum men ett roligt var även att hålla två föreläsningar under Skid-VM i Falun. Ett skifte är också att jag börjat säga nej till föreläsningar helt fokuserade på sociala medier. Det är så längesen det ämnet var ett fokus för mig att det finns andra mer lämpade. Desto fler förfrågningar om e-handel, trender och affärsutveckling dock.

Jag har jobbat på tok för mycket. Många veckor har jag haft 3-5 möten / dag och sedan jobbat på nätterna plus runt 1-2 resdagar/vecka. Det hinns aldrig jobbas dagtid, utan bara springa runt på olika möten, så jag har fått jobba ifatt på nätterna. Det spårade ur när jag inte kunde vara ledig ens på helgerna och jobbade 7 dagar/vecka i två månader i sträck mer eller mindre. Detta måste förändras till i år så det blir bättre balans. Däremot hade jag en sommarledighet på 6-7 veckor, vilket var rekord sedan jag gick i högstadiet, vilket jag är tacksam för.

Besökte London (x2), Costa del sol (x2), Berlin, Chamonix, Köpenhamn, Edinburgh. I Sverige var jag nästan veckovis i Borås och Göteborg men även ett par gånger i Karlshamn, Helsingborg, Arboga, Lindesberg och då och då i Östersund/Jämtland. Förvånansvärt sällan i Linköping (för lite, sorry kompisar).

Haft distans till startuphysterin. Inte varit på en enda ”meetup”. Däremot har jag träffat en hel del entreprenörer 1-1. Känner väldigt lite dragningskraft till någon slags startupcommunity nuförtiden, snarare till duktiga människor som bygger bra bolag. Däremot älskar jag e-handelskonferensen Emeet. Där finns fortfarande en nybyggaranda med substans som jag hoppas kan finnas kvar ett tag till.

Den här bloggen fyllde 10 år. Jag må ”bara” ha fyllt 26 under 2015 men jag känner mig verkligen gammal i branschen. Blev kallad ”specialistgeneralist” av Sara, vilket nog är ett rätt så bra uttryck för mig har jag insett i efterhand. Jag har hunnit göra så himla mycket sedan jag började jobba professionellt för 10-11 år sedan att jag har detaljkunskap om förvånansvärt många saker, samtidigt som jag nog skulle säga att makro/det större perspektivet egentligen är ett av mina starkaste kort.

Så, 2016?
Kommer jag försöka ha lite större fokus på mina egna bolag – inte minst Grebban och det nya ihop med bror och så vidare. Dessutom mina styrelseuppdrag och några utvalda konsult/rådgivningsuppdrag. Såväl Alltid, Kameo, Grebban mfl av mina engagemang har väldigt spännande Q1-Q2 framför sig så det kommer vara intensiva månader. Resor är bokade till Peking, Paris, Amsterdam och Rom under våren. Planerar även besök i London och på Costa del sol. Vem vet, jag kanske till och med lyckas blogga lite mer?

Gott nytt 2016!

Annons

4 reaktioner till “Mitt 2015

  1. Rolig läsning! Och det känns som att du under 2015 hittat flera ”sanningar” om dig själv och vad du ska prioritera i framtiden. Sånt är alltid bra, även om du fått jobba hårt för det också. Inspirerande läsning!

  2. Du är så bra Anton! Vill ses snart och så ska vi prata aktier och sånt. Jag ska också lära mig, har jag bestämt mig. Plus vi sågs alldeles för lite 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s