Den här bloggen fyller 10 år idag

Idag fyller den här bloggen ”Fyra nyanser av brunt” 10 år. Det började som ett test av den då väldigt nya bloggplattformen wordpress.com (självhostade wordpressbloggar hade funnits lite längre), vilket var anledningen till att mitt 16-åriga jag tyckte att adressen ”bajsbrun.wordpress.com” var en bra idé. Det var ju bara ett test. Jag hade bloggat på Blogger innan, precis i början av 2004, men ville testa den nya fräscha bloggplattformen.

Testet övergick till någon typ av ”succé” när ett av mina första blogginlägg om fildelningsdomars straff i jämförelse med andra brott (helt saxat från Piratbyrån, dessutom) togs upp av IDG.se – ”80 dagsböter för fildelning av en film förbryllar”. Tusentals besökare, en massa kommentarer och vips så blev jag fast i att fortsätta blogga på adressen bajsbrun.wordpress.com. Den hade ju så många besökare, helt plötsligt.

Jag fortsatte blogga och blev seriösare med tiden. Efter något halvår av bloggande började jag få epost där läsare uppmanade mig att byta adress eftersom de tyckte det var skämsigt att skicka url:en till sina chefer och kollegor. Det resulterade i adressen fyranyanser.se som bloggen fortfarande har idag.

Efter mindre än ett års bloggande gav den mig dessutom jobb som just bloggare på Primelabs (som sen blev Twingly). Det dröjde inte länge innan jag gjorde mer än bloggade men det var faktiskt det jag från början blev anställd för. Jag fick ett par hundra kronor per blogginlägg (helt okej deal för en gymnasieelev). Sedan jobbade jag över 5 år på Twingly med att bygga upp bloggtjänster till företag och bloggare i hela Europa. Utan att tveka har jag den här bloggen att tacka för att jag fick chansen att göra den karriär jag sedan gjorde både där och efter. Det var startskottet på hela min karriär. En rolig kuriosa är att det var till mailadressen bajsbrun@gmail.com Primelabs mailade mig när de ville träffa mig första gången (det mötet som resulterade i jobbet). Det var roliga tider.

Jag har haft många bloggar genom åren: Superanton.se, Superwebb.se, Headlerbloggen, Twinglybloggen, Bloggvärldsbloggen och säkert ett 10-tal till (de flesta preskriberade vid det här laget) men ingen annan har levt lika länge som Fyra nyanser av brunt. Och jag tror ingen haft lika mycket besök, heller. Mina blogginlägg om Swebits, Spotify-invites, Adblock, fildelningsdomen och ett par till har varit starka pådrivare av det. Ett tag fick jag flera epost per dag med förfrågan om Spotify-invites. Jag rankade rätt bra på den söktermen, kan man säga.

Nu har jag bloggat i 10 år på Fyra nyanser av brunt. Det hinner hända en hel del under så lång tid. I början av bloggens livstid skrev jag till exempel om när Google Analytics lanserades, när Delicious köptes upp av Yahoo, .istheshit-sajter och när Disney köpte Pixar.  Det är också många jag träffat som ett resultat av att jag startade den här bloggen. Bloggare, gamla kollegor, Jaikububblan, entreprenörer. Varav många jag idag ser som goda vänner.

Tack alla läsare, tillfälliga och trogna, för att ni varit med på den här resan. Det kan mycket väl bli 10 år till.

Annons

5 reaktioner till “Den här bloggen fyller 10 år idag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s