Content som fundamental konkurrensfördel

Vi pratar ofta om ”long tail”, hur nätet får en fundamental fördel genom att kunna erbjuda ett nästintill oändligt sortiment. En annan fundamental fördel är möjligheten till oändlig mängd content.

En CD-skiva kan ha ett omslag med en viss mängd information på. En Spotifylänk hur mycket information som helst.

Tänk om t ex en ehandelssajt hade som strategi att ha mest och bäst information om produkterna de säljer. Interaktiva 3d/2d bilder, videos av alla de slag, så fullspäckade specifikationer som det bara går, enormt mycket textinformation, kundomdömen, jämförelser, guider, tester och mer. Det är inte en omöjlig uppgift att ta sig an, mycket jobb, men kanske ett av de enklaste sätten att konkurrera ut både onlinekonkurrenter och den fysiska handeln.

Det är i princip gratis att ha oändligt med information för de presumtiva kunderna. Investeringen handlar istället om aggregering, kurering, produktion och bra UX. Att visa upp det kräver ingen personal, hyllplats, showroom. Ytan på internet har kostnader nära noll. Avkastningen på framtagandet är nästan evig.

Nackdelen med internet är också dess fördel, dess storlek. Allt finns, överallt. Att därför vara bäst på att presentera information är en klar fördel eftersom man då tar på sig ledartröjan för att göra kunden/besökaren trygg. Beslut på internet handlar ofta om att känna sig trygg i informationen. Det finns ingen butikspersonal att hänga upp förtroendet på, utan information.

Det är lätt att tro på enkelhet. Jag tror dock vi underskattar värdet av informationsmängd, om än med bra UX. Det är en fundamental fördel för internet- och troligtvis din lägst hängande frukt för att utnyttja nätets potential.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s