Det är inte billigt med saker på webben

Det måste bli lite debatt om priser på internet. Både för tjänster, produkter och information/ kommunikation.

Är verkligen priserna satta efter typen tillgång – efterfrågan – pris?

Jag tycker inte det i de flesta fall. Webben borde göra allting mycket billigare men som det är idag är det inte så. Eller egentligen tycker jag nog att hela databranschen har lite konstig prissättning.

Titta bara på de priser som Adobe sätter på sina program. Ska man som privatperson behöva punga ut 12 000 för photoshop? För ett företag låter väl priset okej men det är fortfarande inte ett bra pris. Som det är idag anlitar företagen konsulter till allt vad grafisk formgivning heter eftersom det är för dyrt med programvaror (åtminstone som en av anledningarna). Vad Adobe skulle behöva är lite konkurrens. Med priser!

För att återkomma till att det är dyrt på internet kan man se iTunes music store som ett exempel. 100- 150 kronor för ett album är väldigt dyrt. En låt ska inte behöva kosta mer än några kronor när den distribueras via internet. Det ska inte vara så lika i kostnad mot om man köpte CD:n i en fysisk butik. Där får man en riktig CD, det finns minst en mellanhand plus att man får ett personligt mottagande av säljaren. Inget av det finns det tillstymmelse till på iTunes music store.

Lunarstorms pro- tjänster är även de svindyra i förhållande till vad man får ut av tjänsterna. Lite plats att ladda upp bilder på och lite funktioner som gör att man syns bättre kostar otroligt mycket. Tänk så många fjortisar det är som lägger ut hundratals kronor på sånt, de får ju en frånvänd bild av vad som är värt att lägga pengar på!

Jag skulle kunna rabbla upp fler exempel. Webbens innehåll är oftast inte värd så mycket som den tycker att den är.

Det som krävs för att få bukt med problemet är lite konkurrens. Personerna bakom den webb som kostar pengar verkar inte ha förstått att det går konkurrera med priser. Ta ständigt en krona billigare än konkurrenten så vinner man tillslut ändå. Självklart ska man ha lika bra funktioner och tjänster som tidigare men det behövs personer som vågar ta betalt, med låga priser.

Fortsatta konkurrensen med funktioner och tjänster kommer fortsätta vara väldigt viktig. Men i framtiden kommer det behövas bra priser också. För idag är de på tok för höga, de där priserna…

Annons

10 reaktioner till “Det är inte billigt med saker på webben

 1. Ang Photoshop så ska _många_ prgrammerare som ska ha sin lön. Det är ett av de mest avancerade programmen. Sen om färre skulle piratkopierade det så skulle självklart priserna gå ned. Men det är ju på grund av att det är så dyrt som folk piratkopierar. En ond cirkel. 😉

  Ang Lunarstorm så skulle jag vilja säga att de är smarta, de vet hur lättlurade fjortisar är, kortsagt.

  Ang musik så är det många som ska ha betalt, låtskrivare, artist, skivbolag mm

  Ang varför att jag låter som en motståndare till piratkopiering just nu så beror det på att ditt inlägg gjorde det lätt att ge argument för det 🙂

  I övrigt så håller jag absolut inte med ditt inlägg, över huvud taget. Så länge som någon betallar så kommer det att kosta. Sen en sak till, när blev photoshop en grej ”på webben”?

  Tycker du inte att en tjänst/programm är värd sitt pris? -> http://www.thepiratebay.org

 2. ”Som det är idag anlitar företagen konsulter till allt vad grafisk formgivning heter eftersom det är för dyrt med programvaror (åtminstone som en av anledningarna).”

  Det är nog den minsta anledningen, om ens alls, att företag anlitar konsulter för specifika tjänster. Det är kompetensen som kostar pengar. Har ett fåmansföretag råd att anställa en grafiker, webbutvecklare och en nätverkstekniker bara för att de vill göra trycksaker, ha en webbsida och ha ett fungerande kontorsnätverk?

  Henrik: ”Sen om färre skulle piratkopierade det så skulle självklart priserna gå ned.”

  Det bygger på att alla nedladdade kopior är en förlorad intäkt. Det är argument som tagna direkt från BSA:s informationsmaterial.

  Och Anton: När får vi se fullständiga inlägg i flödena? Lite trist att hela tiden behöva besöka bloggen för att läsa – mina andra 300 flöden per dag måste ju också hinnas med… 🙂

 3. Patrik: Jag är inte 100, men om _alla_ som idag piratkopierar PS (dvs, jättemånga) skulle köpa det istället, så skulle ju Adobes inkomster öka, vilket gör att de inte måste ha like mkt vinst på varje produkt.

  Låter logiskt iaf. men jag antar att det där med prissättning är mer invecklat än så 😉

 4. Det handlar ju inte om att ”om de som laddar ner köper istället” utan ”om de som laddar ner hade köpt om inte nedladdningsalternativet fanns” och om en nedladdad kopia är en förlorad intäkt – svaret är nej. Nedladdning kan inte korreleras till förlorade intäkter så enkelt som med ett ett-till-ett-förhållande – om man inte heter BSA förstås.

  Läs mina två inlägg om denna sifferexcercis som BSA använder.

  Tyvärr har nog ”branschens” propaganda lurat dig – det finns hjälp än, Henrik 🙂

 5. Har inte allt för mycket tid till att fundera över era svar. Men det här:

  ”Det är nog den minsta anledningen, om ens alls, att företag anlitar konsulter för specifika tjänster. Det är kompetensen som kostar pengar. Har ett fåmansföretag råd att anställa en grafiker, webbutvecklare och en nätverkstekniker bara för att de vill göra trycksaker, ha en webbsida och ha ett fungerande kontorsnätverk?”

  Kan jag åtminstone svara på. Jag tror många mindre eller medelstora företag har någon form av kompetens till att göra folders, bildbehandla m.m. och skulle kunna använda photoshop till det. Kostnaden är för hög.

  Och Henrik. Det är inte programmerarnas löner som sätter Adobes prissättning främst… Adobe skulle kunna sänka priset med väldigt många tusen utan tvekan- och ändå ha vinst.

 6. Betänk gärna allt skräp som säljs till mobilerna också. Värdelösa midi-snuttar som ringsignal för 30+ kronor, och svårtydda ”avtal” för prenumerationer.

  Det är inte konstigt att det dyker upp så många mer eller mindre skumma bolag som kränger mobilskit till alla fjortisar.

 7. Anton: Tänk på att det är en ganska stor skillnad att ha någon form av kompetens och att kunna göra det bra.
  Som jämförelse kan alla göra webbsidor, men det krävs djupare kunskap för att göra dem bra.

 8. Det var inte riktigt så jag menade. De flesta har kunskapen till att göra informationsblad, broschyrer och att bildbehandla lite enkelt.

  Ett medelstort eller litet företag tror inte jag är särskilt intresserade av flashiga och perfekt gjorda grejer…

 9. Hur många hemgjorda reklamutskick på sistone har du tyckt var särskilt snygga, eller hur många hemsnickrade företagswebbsidor har fastnat på minnet? Jag misstänker att den siffran är rätt låg.
  Tro mig att det är inte bara att bildbehandla lite och sen skicka ut på laserprintern i rummet bredvid – typsättning, vektorgrafik och sedan bra tryck hos tryckeri är a och o för att nå ut med sina produkter/sitt budskap i den hårda konkurrens det är idag.

  Det finns alltför många därute som tror att de kan göra bra saker när det i själva verket är raka motsatsen – det är som natt och dag när sedan ett proffs kan lägga några timmar på att göra det snyggt. Tidsbesparingen och kvalitetsförbättringen kontra investeringen är utan tvekan värd det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s