Googles nya värvning Orion är väl inte unik?

IDG rapporterade under måndagen att Google värvat den 26 åriga studenten Ori Allon. Han har tydligen utvecklat sökalgoritmen Orion som ska krossa sökmarknaden totalt. Det som gör Orion till något unikt (skrivs det..) är det att i stället för att presentera sökresultaten med korta urklipp från källsidorna visar Orion även resultaten för andra relaterade sökord.

Exemplet som Allon själv ger är hur en sökning på ”amerikanska revolutionen” förutom att visa de vanliga träffarna även ger träffar på ”amerikansk historia”, ”George Washington” och andra ämnen som passar in i sammanhanget.

Det står faktiskt att det inte är unikt. Men för mig känns det inte som något speciellt över huvud taget. Nationalencyklopedins webbversion har använt likanande teknik ganska länge nu och det är inget annat än det som bland annat Amazon använder sig mycket av, avancerade rekommendationer.

Trots att det kanske inte är en unik idé så är det kul att det var just Google som knöt till sig Allon. Både Msn och Yahoo försökte nämligen också knyta till sig honom. Eftersom han utvecklat Orion som en del av sin utbildning har universitet även rätt till delar av upphovsrätten.

Annons

5 reaktioner till “Googles nya värvning Orion är väl inte unik?

  1. Vilken pajasnyhet. Fin reklam för Google och en romantisk story (”den ensamme uppfinnaren”) för immaterialrättsexpansionisterna, men nyhetsvärdet är dessvärre noll.

    Och upphovsrätt? Inte ens i Australien har de ”upphovsrätt” på algoritmer, även om man bokstavligen kan få patent på hjulet där, så naturligvis är även algoritmer ”skyddade” där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s