Jaså du tänker så Pontén, det tycker inte jag. Inte så många andra heller…

Ibland förstår jag mig inte på vissa saker. Idag förstår jag inte varför The Pirate Bay helt plötsligt blivit illegal. För hade den varit det tidigare hade väl polisen gjort något åt saken tidigare? Så väl som de kände till den… Enligt egen utsago är det Antipiratbyrån som gjort anmälan och i deras egen text om det säger de bland annat:

Sverige blev internationellt känt som en fristad för dem som begick upphovsrättsbrott på Internet. Detta utnyttjades ekonomiskt för en omfattande försäljning av annonser, porreklam och insamling av donationer.

Det är bra att den svenska polisen nu prioriterar denna typ av brottslighet. Det är upphovsrätten som finansierar nyskapandet inom film, datorspel, musik och övrig kultur. Den som bryter mot upphovsrättslagen stjäl från framtidens kreatörer och biopublik. Därför är stängningen av The Pirate Bay bra för alla oss som uppskattar ny film och underhållning säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Jag bara skrattar. Isecore har en bra inledning på sitt inlägg om det:

Ah, vilken tur att vi har Bodströmsamhället som kan styra om resurser så att man kan göra en razzia utan juridisk grund. Härligt. Storföretagen kräver ju våra pengar, och då måste såklart Farbror Staten rycka in för att skydda sina polare i film- och skivbranschen. Vi vanliga medborgare ska ju bara konsumera, och om vi inte gör det måste man med våld ta till metoder för att fortsätta få oss att öppna plånböckerna. Att vi sen redan betraktas som brottslingar av såväl staten som företagen som vi förväntas ge våra pengar till har inget med saken att göra.

Sedan kan man ju fundera vidare, som Beta Alfa gör:

Med andra ord har vi i Sverige ett förbud mot lagring av vissa metadata då inga piratfiler funnits hos The Pirate Bay – det är enbart ett sökbart register. Att det är fult att peka brukar man säga, men att det även är brottsligt var något nytt.

Kanske har vi tillslag att vänta även hos våra bibliotek framöver då även de för register över sådant som är skyddat av upphovsrätten. Jag menar, vem som helst kan söka fram en bok eller skiva som denne sedan hämtar från hyllan och piratkopierar.

Att de även kommer att hämta Googles servar förmodar jag eftersom de indexerar och dessutom lagrar såväl skyddade texer som bilder i sina register.

Kommenterat funderar ytterliggare i samma banor:

Det är än mer intressant att resonera kring detta i flera led: vad innebär det att länka till en webbplats som länkar till trackers? Om det är ett brott i ett led är det svårt att se att detta brott inte skulle ärvas i flera led. Och det i sig tycks ju närmast absurt – det skulle då bli omöjligt att ens för publicistiska ändamål länka till material på nätet som anses utgöra intrång i upphovsrätten – eller skulle kunna göra det. Skulle jag då kunna länka till Google?

Att de dessutom tagit Swebits och Piratbyråns servrar gör mig ännu mer upprörd. Dels verkar det inte som om de haft husrannsakningsansökan för mer än The Pirate Bays servrar, dels känns det som om de går in och styr i den offentliga debatten. Piratbyrån kan ses som vilken annan seriös organisation som helst och har därmed alla rättigheter som alla andra organisationer har.

Piratbyråns sajt ligger som sagt nere men de har lagt upp en tillfällig sida där de har publicerat sitt eget pressmeddelande. Däri finns många intressanta tankar som Pontén och polisen kanske borde beaktat innan de började beslagta servrarna…

Torrent-filerna, länkar som folk använder för att kopplas ihop och ladda det önskade materialet innehåller blott text som knappast är upphovsrättsskyddat.
Antipiratbyrån har uppenbarligen vilselett polisen i det här fallet" uppger Tobias Andersson på Piratbyrån. "Man tycks ha intalat it-inkompetenta poliser att servrarna i fråga är fyllda med upphovsrättsskyddat material. Detta är ett grovt missbruk av skattepengar.

(…)

Rent praktiskt innebär det här såklart ingenting för världens fildelare. Det finns tusentals andra sidor eller nätverk för dem att få det de vill ha. Folk byter bara ställe.Fildelningen fungerar likt en hydra, huggs ett huvud av växer det snart ut 2 nya.

Självklart finns det många andra ställen. Piratebits är en av de bättre sidorna men annars är Meganova relativt bra. Och dessutom lovar The Pirate Bay att om det behövs så flyttar de utomlands. Flyttar servrarna till ett annat land där det inte finns något Bodströmsamhälle.

Ärligt talat känns det ganska orimligt att det här leder till rättegång, än mindre att någon/ några blir dömda. Piratbyrån och Swebits borde verkligen inte bli dömda, då har någonting skumt hänt. Bodström gör en lagändring eller någonting.

"Det är precis den här sortens tillslag som Piratpartiet vill sätta stopp för", avslutar Rickard. "När samhället skickar polisen på sina ungdomar för att de lyssnar på musik och tittar på film, då är det inte ungdomarna det är fel på. Då är det samhället som måste skärpa sig."

Jag håller mer Rickard Falkvinge om det (citatet från Piratpartiets överbelastade sida). Just nu är det faktiskt samhället och inte personer som det är fel på. Medborgarna ska ALLTID gå före företagens intressen. Åtminstone enligt mig. Det är precis som med miljön, miljöns bästa ska alltid gå före kommersiella syften.

Det dummaste tycker dock jag är, det svt.se har fått fram:

Enligt källor till SVT har USA utövat påtryckningar mot svenska politiker, som i sin tur uppmanat polisen att agera. The Pirate Bay har uttalat sig trotsigt mot upphovsrättsägare.

Sjukt.

Andra sidor som berört ämnet (uppdateras, tipsa gärna):

Piratbyråns nödlösning
Frihet, Fildelning, Feminism
Sänd mina fötter regn
Pirazine
Beta Alfa 2.0
Kommenterat
Oscar Swartz
IDG
IDG 2

TV4
Aftonbladet
Expressen
SVT
SVD
Mikael Isaksson
Andreas Viklund (eng)
The 3rd Story
Figge
Kulturbloggen
Solid Block of Ise 2
Du är vad du läser

Och många fler.. Tips på fler? Kommentera bara så läggar jag in dem när jag får tid. 

Annons

12 reaktioner till “Jaså du tänker så Pontén, det tycker inte jag. Inte så många andra heller…

  1. Pingback: Solid Block of Ise
  2. Jag kan inte tänka mig att USA som land har påverkat så mycket, men däremot amerikanska storföretag. Kasst dock att Sverige och svenska politiker och polisen ger med sig och öppet visar att man kan hunsas lite hur som helst.

  3. Tackar för den goda kritiken!

    Och Jarno, visst är det mest storföretagen i USA som tryckt på. Eller åtminstone de stora organisationerna likt antipiratbyrån…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s