Memetrackers är bloggarnas svar på journalister

News reporters are taught to start their stories with the most important information. The first sentence, called the lead, contains the most essential elements of the story. (…)

After the lead, information is presented in decreasing order of importance. Journalists call this the ”inverted pyramid” structure – the most important info (the wildest part of the pyramid) is at the top.

The inverted pyramid is great for readers. No matter what the reader’s attention span – wheter she reads only the lead or the entire story – the invented pyramid maximizes the information she gleans.

När jag läste ”Made to stick” igår (det här är taget från sid 30-31) kom jag att tänka på hur memetrackers som Techmeme faktiskt lyckats skapa precis det som beskrivas ovan, fast för bloggarna och helt automatiserat.

Blogginlägg är oftast inte skrivna med en ingress, en välgenomtänkt rubrik eller med en struktur där det viktigaste innehållet kommer först och det mindre viktiga längre ned i texten. De är faktiskt ganska ostrukturerade per definition, även om det såklart finns tusentals bloggar som följer den mallen också.

Därför finns ett behov av att sålla ut kärnbudskapet i blogginläggen och presentera detta i ett passande sammanhang. Det memetrackers gör är helt enkelt att storyn presenteras med rubrik, bild och konversation (de som länkar dit och andra relevanta storys) och gör det på så sätt mycket enklare att sålla än i t.ex. rss-läsare där man bara får blogginlägget rakt uppochned.

På så sätt kan man på sätt och vis säga att memetrackers faktiskt tar över journalistens roll i bloggosfären och automatiskt skapar en ”lead”. Det är kanske en lite väl filosofisk slutsats men å andra sidan är det samma problem som blir löst.

Detta får än större effekt på grund av att memetrackers har den form och syfte de har. På grund av att de tar fram de viktigaste konversationerna i bloggosfären just nu blir t.ex. hela Techmeme ett enda stort bevis på att ”decreasing order of importance” behövs i bloggosfären också.

Mer filosofiskt än så blir det inte. Memetrackers är för bloggarna vad journalisternas lead-arbete är för tidningen. Och det, om något, borde säga en del om hur viktigt memetrackers är och kommer att bli.

Journalists obsess about their leads. Don Wycliff, a winner of prizes for editorial writing, says, ”I’ve always been a believer that if I’ve got two hours in which to write a story, the best investment I can make is to spend the first hour and forty-five minutes of it getting a good lead, because after that everything will come easily.”

Annons

2 reaktioner till “Memetrackers är bloggarnas svar på journalister

  1. Yes! Det är sjukt spännande! Och det är skönt för mig att läsa att det inte bara är jag som bloggar ostrukturerat och rörigt! Billigare med en smart memetracker som hjälper mina läsare än att jag ska behöva anställa en sekreterare… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s