Distraktionernas kamp mot det ostörda läsandet

Paul Carr har skrivit en intressant artikel om iPad, Kindle och om att läsa böcker i ett större perspektiv. Han menar att iPad redan dödat Kindles marknad och att iPad även dödat e-bokens möjligheter till att bli ett starkt medium. Samt, att det dalande intresset för att läsa böcker som nöje kommer sjunka ännu mer när boken inte längre är den mest portabla, enklaste och innehållstyngda nöjesupplevelsen vi kan få.

”One of the joys of reading is to be able to shut yourself away from distractions and lose yourself in a book. When the book itself is packed with distractions, the whole experience is compromised.”

Annons

4 reaktioner till “Distraktionernas kamp mot det ostörda läsandet

 1. Så säger bara en person som inte uppskattar att läsa. I stort kanske det är sant men läsplatta/laptop/smartphones hindrar inte mig från att läsa.

  Jag läser papper för att det är avkoppling från just den (informations)stress som det digitala ger mig.

 2. Nae det hindrar inte egentligen men det kommer inte vara lika självklart när andra, mer lättillgängliga sätt, att ta till sig mycket information på alltid går att njuta av.

  Det är lite som i skolan. Få har ju faktiskt läst hela böckerna de skriver recension om, när lite skummande o filmen räcker. Generation lathet
  kommer hellre se på en film när det är lika lätt som att läsa en bok, på t.ex. resande fot.

  Boken blir ett ”premiummedie”, något man bara konsumerar när man både har tid, energi, ork för att bära tungt & pengar.

 3. Som massmedia är nog böckerna körda och alla distraktioner gör ju att man inte inte plockar upp en bok på grund av saker att göra.

  Sen så tror jag det blir lite av en acquired taste att läsa böcker, något man måste komma in i (vilket skolan är rätt dålig på att göra, det är mer av tvångs-biten där).

  Tror inte det är bara din generation heller direkt, det var många i min årskull som inte läste mer än det de var absolut tvungna till. Som nu har en större platt-tv än bokhylla osv (om de ens har någon..).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s