En liten analys om framtiden för mobila webben

En ofta diskuterad fråga är om det är värt att bygga mobilapps för Android, iPhone, iPad mfl istället för att göra ursprungssajten mobilanpassad. Överlag bygger en stor framtidstro till det senare, inte minst från Googles sida, om man sammanfattar diskussionerna den senaste tiden.

Som jag ser det är de största fördelarna med en app:

 • Snabbheten
 • Notifications
 • Går att spara data lokalt

Medan nackdelarna är:

 • Att appen ibland måste uppdateras
 • Mer utveckling, enskilda appar per plattform

Största fördelarna med en mobilanpassning:

 • Uppdateringsfri
 • Webbsync per automatik

Nackdelar med mobilanpassning:

 • Segladdat pga körs via browsern
 • Utnyttjar inte hela potentialen i möjligheter med navigation etc i telefonen
 • Kräver ständig internetuppkoppling

Många av nackdelarna på båda varianterna kommer antagligen förbättras avsevärt under de närmsta åren, vilket från produktionshållet kommer väga över för mobilanpassade sidor. Trots detta finns det flera anledningar till att mobilappar vinner även i framtiden, eller åtminstone i ett bra tag till.

När internet började bli mainstream under 90-talet fanns ett stort behov av kataloger som samlade ihop alla de sidor som fanns överallt, där Yahoo! och Dmoz kanske är de mest kända. Det är ungefär i den fasen vi är i mobila internetvärlden nu och det är därför Android Market, Apples App Store och övriga aktörers liknande försök fyller ett syfte.

Dock anpassad till dagens verklighet och mobilmarknadens mycket mer betalningsvilliga publik. Att kunna ta betalt för apps är en av de klart viktigaste delarna i hela konceptet. Det ser man t.ex. på spelmarknaden idag, där fildelningen domnat av pga Steam och Battle.net som gör att användarna börjar betala både abonnemang och för att köpa själva spelet. Detta genom att göra multiplayer mode till standard i spelen istället för single player mode.

Precis som spel passar sig bra att konsumera i en social miljö ihop med andra, gör även mobilapps det. Idag ser man ett stort fokus bland mobilapps att knyta samman ens vanliga internetanvändande med mobilens, dock i single player mode. En naturlig utveckling vore att utveckla många mobilapps till att göra multiplayer mode till standard istället för single player mode, precis som i spelvärlden.

Alltså, även om den största fördelen med mobilapps i dagsläget är snabbheten och (någorlunda) välsorterade app stores som fungerar som kataloger för den lilla klick av webben som fungerar bra på ens telefon, är det möjligheten att ta betalt för mobilapparna och de kommande multiplayer mode-delarna som skulle kunna göra att de är relevanta även i framtiden. För visst kommer de som bygger mobilapps med multiplayer mode tvinga oss betala för detta precis som spelmarknaden gör redan idag?

Det är möjligt att mobila webben blir mer som övriga webben också, där mobilanpassningar tillslut vinner när upplevelsen av att surfa på sin telefon blir likvärdig den vi upplever på våra datorer.  Något som inte helt säger emot möjligheterna ovan då det fortfarande antagligen finns en marknad för ett anpassat sätt att ta betalt, distribuera och konsumera web apps på. Precis som vi köper program till våra datorer idag, är det stor chans att marknaden för web apps finns. Googles Chrome Web Store är en riktning i det hållet.

Länge leve apps, helt enkelt.

Annons

12 reaktioner till “En liten analys om framtiden för mobila webben

 1. om Apple fortsätter sin linje med att bestämma vem som får publicera sina appar på iTunes och inte så lär väl de som inte är välkomna driva den mobila utvecklingen vidare antar jag, det är sällan så att de verksamheterna försvinner (det handlar inte bara om porr utan allt som apple inte vill förknippas med t ex spel om pengar)

  1. Apple bestämmer vad som får finnas i Appstore, Google vad som får finnas i Android Market. Det är egentligen inte konstigare än att det lokala snabbköpet får bestämma vad de saluför för varor, tycker jag =)

   Webbapps är ett strålande sätt ifall man helt vill komma runt alla begränsningar hos de olika distributionskanalerna och samtidigt få plattformsoberoende, på bekostnad av vissa begränsningar man drabbas av när det inte rör sig om en ”äkta” applikation.

 2. Liten ”petitess”, men även webbapps kan spara data lokalt nu för tiden =)

  Tack vare detta behöver inte webappen nödvändigtvis kräva att mobilen är uppkopplad på nätet alls, vet att det är så med iPhonen i alla fall, borde rimligtvis fungera likadant på Androidtelefoner.

  I förlängningen innebär detta att man kan göra sin app helt webbaserad, samtidigt få den plattformsoberoende och slippa allt potentiellt bekymmer med olika distributionskanaler.

  Jag tycker inte att det innebär att man helt skall strunta i att utveckla ”äkta” applikationer, men det kan vara värt en liten extra tanke ifall ens app ändå inte går att göra webbaserad (om inte annat för att det kan vara ett snabbare sätt att komma igång).

 3. Intressant post med bra ideer om fördelar vs. nackdelar. Får jag promota en egen post i ämnet så får du gärna kolla http://bit.ly/8ZeaGgt från ett föredrag i våras om just mobilsajter och där jag visade att man kan göra så mycket mer med sajter än vad man kanske tror (offline, GPS etc etc)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s