Trender: realtidsdashboards, myndighetsbloggande & spelmekanik


Eftersom jag ändå håller koll. Foto: Nirazilla

Att blogga dagliga kommentarer á la Jardenberg mfl (missa inte Jennies superba lista på sådana) känns inte riktigt som min grej, speciellt inte när alla ni andra gör det så bra, men jag tänkte börja med att – förhoppningsvis veckovis eller iaf månadsvis – blogga om trender. Ja alltså trender från startupsfären, social media-bubblan och web 2.0-tjänsternas värld. Tipsa gärna om ni ser någon tydlig trend bubbla upp. Nu kör vi!

”Built in game mechanisms”
Foursquare och Gowalla har varit drivande för en trend som nu börjar blotta sig rejält – speltrenden. För även om beroendeframkallande sociala spel som Farmville, Planeto och World of Warcraft i sig självt också är en ständigt uppåtgående trend så är det att lägga ett spellager på andra produkter som nu i sommar på riktigt blossat upp som en stor grej. Det här TEDxTalket är en bra introduktion till ämnet. Missa ej heller Techcrunch monsterpost om olika metoder att baka in spelmekanismer i webbtjänster. Och med tanke på Googles uppköp på senare tid kanske vi även i Gmail, Buzz och Picasa kan börja samla achievements inom kort?

Realtidsdashboards (av alla de slag)
Vi som följer startupvärlden borta i Silicon Valley noggrant vet att Y Combinator haft deras största ”demo day” so far i förra veckan. I den finns ett helt gäng bolag som gör olika typer av dashboardtjänster, de flesta i realtid. De två mest intressanta därifrån är kanske SEO-inriktade Ginzametric och lite mer flexibla chart.ioMen även utanför YC har andra dashboardprodukter dykt upp med intressanta produkter (ni missade väl inte Twinglys nya Liveboard på SSWC?). Än så länge har jag dock inte sett något bra svenskt eller europeiskt bolag som satsar fullhjärtat på den här marknaden (tips för nytt startup!).

Myndighetsbloggande
I veckan var det en vältwittrad konferens om sociala medier och myndigheter, vilket förhoppningsvis skapar en våg av nya social media-frälsta inom den offentliga sektorn. Redan nu är dock en tydlig trend att Barack Obama-strategin börjar sprida sig, vilket är helt naturligt efter ett par år (det är ungefär så lång tid det tar för sådana här saker att sjunka in och bli  konkreta, mainstream och färdigutvecklade), och fler och fler myndigheter börjar satsa på sådana här saker. Svenska UD har startat ett gäng riktigt bra bloggar + en enkel bloggportal, vilket även Foreign Offices i UK har gjort  med en liknande satsning. Fler bra exempel här och worldwide finns såklart. Några tips?

Annons

En reaktion till “Trender: realtidsdashboards, myndighetsbloggande & spelmekanik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s