Speltrender: Touchspel, Minecraft & Kinect


Photo credit: carbonnyc (CC)

Touchspel

Angry Birds är i sig en het trend, inte minst nu när det ska komma i formen av såväl brädspel som tv-spel. Succén för Angry Birds lär dock också skapa många nya succéer i kölvattnet. Att spel på touchskärmar kommer vara det hetaste heta 2011 är ingen vågad gissning bara av den anledningen.  Seriösa satsningar från Bonnier med deras nya bolag Brickmark som Björn Jeffery samt Emil Ovemar driver, samt Johan Ronnestams Jajdo är två heta svenska bolag som om inte annat bekräftar denna trend.  Jag själv är väldigt fascinerad över hur och aktiva såväl barn i min närhet som vänner, vuxna och gamla blir av just spel på touchskärmar. Nu när iPad kommit till Sverige tror jag denna trend kommer ta fart ännu snabbare, inte minst för att iPadskärmen gör det möjligt till mer sociala spel där fler deltar likt traditionella brädspel.


Photo credit: lollaking (CC)

Minecraft

Det är svårt att inte imponeras av Markus Persson/Notch och Minecraft. Detta till synes pixliga spel utan tydlig vinstmekanik har på kort tid blivit en supersuccé med hundratusentals aktiva användare. In the last 24 hours, 33558 people registered, and 7151 people bought[*] the game.”. Den typen av statistik talar sitt tydliga språk – Minecraft är ett spelfenomen sällan skådat. Nu när Markus bolagifierat intäkterna och anställt bland annat Carl Manneh som VD (tidigare på JAlbum) ska det bli mycket intressant att se vad framtiden har för sig. Något riskkapital lär dock inte behövas i första taget, under 2010 hade Markus Persson intäkter på runt 350 000 dollar/dag. Och nu när betan är släppt är priset också högre. Ouch.


Photo credit: popculturegeek (CC)

Microsoft Kinect

TV-spelsvärlden är en koloss som inte förändras särskilt fort. NHL 1996 och NHL 2011 är trots allt relativt lika i sitt grundutförande, även om den senare både är snyggare och väldigt mycket mer avancerad på många plan. En stor omvälvande trend senaste åren har dock varit Nintendo Wii som med ganska enkel teknik gjorde det mer interaktivt att spela med en kontroll och spelmoment som innefattade kroppen. Microsoft Kinect är nästa steg, två enkla små kameror som kopplas ihop med Xboxen och som gör att man slipper handkontrollen och där kroppens rörelser styr spelet istället. Vilket i sig är jäkligt coolt. Än coolare är dock alla hacks som folk gör med Kinect och vilka möjligheter två små kameror som känner av rörelser ger. Vi lär få se fler än dessa hack närmsta året, liksom många nya spel som tar nytta av Kinects möjligheter.
Annons

2 reaktioner till “Speltrender: Touchspel, Minecraft & Kinect

  1. Största fördelen med Minecraft är helt klart att man kan spela ihop och så totalt över generationsgränserna. Min sambo, 26 spelar med sonen, 8. Båda har lika kul och det är toppen! Egentid för mamman… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s