Medgrundare


Mina medgrundare i Osom påväg till Mojangfest: Marcus, Christoffer, Markus & Björn.

En av de absolut viktigaste sakerna man gör som entreprenör är att välja sina medgrundare. Det finns många entreprenörer som startar själva och lyckas fantastiskt väl. Dan och Rikard är två grymma ehandelsentreprenörer som har gått från idé till verklighet på egen hand.

Personligen rekommenderar jag dock att alla att ha en eller flera medgrundare. Det är det absolut bästa beslutet jag tagit i hela mitt professionella liv, att starta ihop med Eric (Headler) och Björn, Marcus, Markus och Christoffer (Osom).

En tydlig insikt jag fått kring valet av medgrundare är att de måste komplettera, på riktigt. Det känns konstigt att starta med personer som har helt andra personligheter men det har varit absolut nödvändigt. Jag tror det handlar om att vara duktigare på att se sina svagheter än sina styrkor. Vilket i mitt fall till exempel varit struktur, ordning och reda. En tydlig svaghet hos mig som Eric kompletterar mig med i Headler och Björn i Osom.

Ofta börjar man arbeta ihop för att man kompletterar varandra kompetensmässigt, jag och Eric började till exempel att jobba ihop för att jag kunde SEO och Eric design. Det är en viktig grund att stå på. Du måste tycka att dina medgrundare är genuint duktiga, se upp till dem. Jag har dock lärt mig att det handlar om mer än kompetens. En extrovert person kan behöva kompletteras med en introvert, en analytisk med en energisk, en optimistisk med en pessimistisk. Finns det en stark visionär, är det bättre att ha någon som kompletterar den personen än en till visionär så det blir två som får kämpa mot varandra istället för framåt.

Det är svårt att se sådant initialt. Jag gillar Carls approach om att dejta de han anställer, det gör att man tar beslutet om man vill jobba ihop med en människa på personlighetsnivå innan man gör det på kompetensnivå.

Ett annat (viktigt) tips är att inte starta med nära vänner, vilket jag gjort vid ett par tillfällen med blandade resultat. Grunden i relationen ska vara professionell, inte privat. Även om man förhoppningsvis blir vänner på vägens gång. Det skapar inte helt sällan fler problem än möjligheter att starta ihop med en god vän. Jag önskar det vore annorlunda.

Välj medgrundare med omsorg men viktigare än det, se till att ha medgrundare. Det är alltid svårare att resa ensam.

Annons

En reaktion till “Medgrundare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s