Artiklar du borde läsa april ’15

Artiklar och bloggposter jag tycker du ska läsa under april 2015.

Långsiktiga regler behövs för att goda idéer ska få växa
Det nya näringslivets behov. Både höger- och vänsterreformer har gjort Sverige till en ledande entreprenörsnation. Men politisk polarisering och oförutsägbarhet ­hotar nu förutsättningarna för ett modernt, innovativt företagande. För oss behövs ­stabilitet och långsiktiga spelregler, skriver sex svenska entreprenörer.

Alternative energy will no longer be alternative
Rebranding is always a tricky exercise, but for one field of technology 2013 will be the year when its proponents need to bite the bullet and do it. That field is alternative energy. The word “alternative”, with its connotations of hand-wringing greenery and a need for taxpayer subsidy, has to go. And in 2013 it will. “Renewable” power will start to be seen as normal.

What Jay Z’s Tidal can and cannot do for musicians
Instead, one of the biggest challenges for artists is how little they get from the labels that hold the copyrights to their recordings. Typically, labels treat streams the same way they do sales, which means artists receive 10% to 20% of their label’s take. But those payments don’t start until after the label has recovered the advances paid and expenses covered, which for some artists happens around the 12th of Never.

Ehandelspodden intervjuar Erik Byrenius, Onlinepizza
Resan med Onlinepizza startade under studietiden i Linköping som ett sommarprojekt 2005 efter att de sett ett typiskt student-bakis-på-söndagen-behov, att de verkligen ville ha pizza men utan att gå och hämta – och betala med kort. Utan särskilt stora planer på att göra det till ett riktigt företag, så blev det ändå så till slut. Med hjälp av att bygga hårdvara (en beställningsskrivare till restaurangerna), rondell-reklam med ihopsatta a4-papper så lyckades de tillslut med det ambitiösa målet de satt upp efter första sommaren om att ”dubbla studiebidraget”. Och resten är, som man brukar säga, historia. För tre år sedan sålde de bolaget till Delivery Hero för mellan 250-500 miljoner kr.

Anders Borgs recept: Mer invandring och sänkt optionsskatt
Han vill se skattesänkningar på aktier och göra om reglerna för personaloptioner så att de beskattas som kapital i stället för som lön. Detta för att anställda ska kunna locka kunniga människor till svenska företag.

Unpacking Etsy’s S1
The filing didn’t disappoint. Etsy is a powerful business with extraordinary network effects. Its customers are extremely loyal, and its committed sellers are earning significant income. But there are legitimate concerns: it is the quintessential case study on the challenge of low margin platforms.

Insights from Etsy’s S-1 filing
The most successful startups build a large organic channel without a heavy reliance on paid marketing.

The energy future, as seen from Denmark
Denmark has committed to renewable energy further and faster than any country in Europe. The Scandinavian nation generates a third of its annual electricity demand from wind, and solar capacity is growing as well. For countries that want to green their energy mix, there is no better place to get a glimpse of the future than Denmark.

SaaS Metrics for fundraising
As investor requests pile up, the fundraising process can sometimes feel like a never ending series of fire drills. Having been through the process a few times we’ve created a list of the most common requests that we’ve seen from VCs.

Ways to think about market size
When you try to work out the market potential for something fundamentally new, you’re actually trying to resolve two, linked problems.First, you have to look past what it is now, and see how much better and cheaper it might become Second, you need to think about who would buy it now, and who else would buy it once it is better and cheaper, and how it might be used.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s