Många företag skulle tjäna på att skaffa en Günther Mårder. En person som evangeliserar, som är ”thought leader” i branschen och som är talesperson för inte bara företaget utan för hela expertområdet. Det han gjort på Nordnet som Sparekonom tycker jag är ett perfekt case på en evangeliserande roll. Sparpodden, Nordnetbloggen, Twittrandet, Almedalen, all PR och mediesynlighet, föreläsningar, events, utbildandet. Den här veckan slutade Günther på Nordnet för att bli VD på Företagarna, vilket jag tror kommer bli väldigt bra också. Innan vi får se vad han uträttar där tänkte jag dock resonera lite kring evangeliserande roller på företag.
Det Günther har gjort på Nordnet är inte unikt även om han på grund av sin personlighet, kunskap och trovärdighet lyckats ovanligt väl. PostNord har t.ex. Arne Andersson som e-handelsspecialist, vilket han gör med bravur. Några som tagit det ett steg längre är VC-firman A16Z som låter en stor del av de som jobbar där evangelisera på lite samma sätt: Marc Andresseen, Chris Dixon, Benedict Evans mfl och bygger hela deras marknadsstrategi på detta.
Företaget hjälper personerna bygga ännu starkare personliga varumärken – och företaget bygger sitt eget varumärke starkare i samma veva.
Även jag själv har haft en sådana här roller, inte minst under min tid på Twingly. Det var inte min enda uppgift men det var såhär i perspektiv en av de saker jag tillförde mest – mitt evangeliserande och ”expertande”. Genom mina föreläsningar, bloggande, twittrande och så vidare blev vi ”thought leaders” på sociala medier i Sverige vilket hjälpte oss enormt mycket för att etablera oss som en trovärdig aktör och få in leads på kunder.
Det här konceptet går att kopiera till många andra företag, branscher och områden. Kalla det evangelist, talesperson, expert, specialist eller ”sparekonom”. Till viss del gör företag det här av bara farten, jobbar kommunikativt och evangeliserande och uppmuntrar personal branding. Lifesum har t.ex. dietister anställda som kontinuerligt uttallar sig i medier och bloggar, liksom teknikkonsulter som Valtech är ute och föreläser om t.ex. user experience.
Många skulle dock tjäna på att koppla det tydligare till en person med stark personlighet, trovärdighet i branschen och stor kunskap i ämnet. Det finns några anledningar till att det är viktigt att koppla det till en person:
- Medier intervjuar hellre personligheter än varumärken
- Är naturligare i sociala medier att prata med en person, inte ett varumärke
- Eventarrangörer bokar en intressant person att föreläsa, inte ett varumärke
- En expert kan uttala sig om många saker, medan ett varumärke endast vill prata om sin egen verksamhet
- Kritiker blir snällare när de ger en person kritik än till ett anonymt varumärke
Nackdelen är att man bygger upp det kring en person som eventuellt kan få för sig att sluta (som Günther nu gör). Det passar heller inte alla, men många fler företag än som använder det idag skulle tjäna på att ha en Günther Mårder.