Några investeringsteman för 2017

Två av mina favoritpodcasts är Börspodden och Fillorkill, båda om investeringar och börsen i synnerhet. Båda har, mer eller mindre uttalat, ”investeringsteman” de tittar på. Eller som jag kan skulle kalla det om jag vill förklara för någon, ”trender”. Detta är ett sätt jag själv tänker mycket på i termer av investeringar. Vad är det för trender som skapar förutsättningar för uppgång? Fundamentala likväl som nere på mikronivå.

En annan sak jag tänker på är att det oftast är smart att investera i saker man själv förstår sig på. Helst sådant man faktiskt själv arbetar med eller kan se trender i även själv, inte bara genom att läsa på. För mig är detta i mångt och mycket kopplat till det jag jobbar med, i första hand e-handel men även internet i stort.

Här kommer därför två, högst ovetenskapliga, investeringscase inför 2017 som jag tänkte dela med mig av. Jag är inte en person som läser kvartalsrapporter ned i minsta detalj, utan mer försöker förstå fundamentan och mikrotrender som kan ha påverkan. Ni får gärna se det som rekommendationer men jag är en glad amatör så lita inte på mig för mycket är ni snälla. Jag försöker bara tänka högt.

Investeringscase #1: Google / Alphabet

Alphabet har gått helt ok på börsen senaste året med en uppgång på 5-6%. Det stora hoppet och uppgången hände dock under 2015, då aktien gick ungefär 200 dollar på ett halvår. Sedan dess har den rullat på i ok takt men inte imponerat.

Mitt case här är baserat på det jag ser hos mig, mina kunder och egentligen varenda person jag pratar med. Google har fått ett enormt uppsving av sina Google Shopping-annonser (alltså de produktannonser som har bild, pris osv och som numera dominerar allt fler sökresultat). Pratar man med e-handlare så är det idag den gyllene vägen till kunderna och har blivit så på rätt så kort tid. Det är fortfarande många branscher där det inte är så många som hunnit in i att börja med Shopping-annonserna än vilket gör att klickpriserna är förhållandevis låga. Det tror jag relativt snabbt kommer förändras under 2017. Amazon, som kämpat mot dessa ett tag, har t.o.m. börjat hoppa på tåget.

Jag tror det helt enkelt finns en tydlig uppsida i Alphabet/Google under närmsta året eftersom jag tror detta bara börjat. Det är fortfarande så att jag får tipsa bolag om detta, även riktigt duktiga sådana. Självklart är Alphabet såpass stort att det är möjligt att det dränks i övriga verksamheten men med tanke på hur mycket av mina kunders annonsbudget som läggs på detta, till ett annonsformat som inte ens fanns för ett par år sedan, så tror jag det finns möjlighet att det är en uppsida i aktien. Om inte är det ett bolag som man ändå borde äga. I och med att annonsmarknaden börjar likna ett duopol med Google och Facebook finns även, i min portfölj, Facebook lite på samma tema. Inte med en lika stark konkret anledning utan bara baserat egentligen på att jag ser många, många kunder få ännu bättre effekt på sin annonsering där (och därmed ökade annonsinvesteringar) vilket skapar en god uppsida av samma anledning. Jag tror också i sig självt att om Facebook och Google fortsätter dominera så kommer fler och fler annonspengar hamna där. Det är helt enkelt såpass mycket enklare och bättre än i andra kanaler.

Några andra uppsidor i Alphabet-aktien är Pixel-telefonerna, Youtube-annonsaffären (som jag även ser att mina kunder och jag själv använder i allt högre grad) och Google Capital/Google Ventures som har varit extremt framgångsrika hitintills.

Investeringscase #2: Microsoft

Ett bolag jag själv inte alls varit sugen på att äga, något jag sett som 90-talsbolag som levt kvar lite för länge. Jag gillar ej heller deras produkter särskilt mycket. Microsoft har dock imponerat på mig senaste året och jag ser tendenser på många plan som gör att jag tror att Satya Nadella har något på gång. För mig blir det en liten investering på detta tema, även om det säkert är vissa av dessa saker som redan är inprisade i aktien.

Varför investera just nu? Jo av dessa anledningar:

Office 365
Office 365 börjar nu på riktigt bli de facto standard hos alla medel- och stora företag därute. Jag hör även småföretag och startups börja använda det. Bara bland de bolag jag arbetar med så har flertalet gått över till detta under 2016. Åtminstone två av Sveriges största företag vet jag, för att jag jobbar med de, att de gått över till detta mot slutet av 2016. Det lär inte vara en isolerad händelse. Själv trodde jag office-paketet var påväg att självdö, jag är själv en generation som bara använt det i vissa case där jag måste, men där jag alltid annars haft Google Drive som förstalösning. Så verkar inte bli fallet och jag tror nu att Microsoft kommer fortsätta dominera, och växa, Office under närmsta 10 åren. Grattis, alla exceljunkies därute.

Outlook 😦
Att ni dessutom köpte Sunrise (I hate you for that) och 6wunderkinder kommer göra både Outlook och era andra produktivitetsappar ännu bättre. Snyggt, Bill & co. But I hate you for that. Jag är för ung för att över huvud taget ens ha använt offline-mail, typ Outlook, så jag hade väl hoppats på något annat.

Linkedin, Skype, Yammer, Mojang
Mojang i all ära men Microsoft har gjort andra uppköp som imponerar ännu mer. Visst, de har inte varit billiga, men det är otroligt snyggt hur bra de lyckas profitera på de. Skype, som nu varit i Microsofts ägo i 5 år, har bakats in i Microsofts övriga erbjudanden och har på så sätt blivit de facto standard för chatt och videocalls hos många, många av världens större företag. För bara 2-3 år sedan var Skype något som it-avdelningarna blockade och ej tillät på personalens datorer. Idag installeras de tillsammans med Office-paketet och Outlook. När de nu köpte Linkedin är det åtminstone för mig helt uppenbart att detta kommer få en enorm hävstång. Linkedins kommersiella del har aldrig blommat ut riktigt, något som nu definitivt kommer ändras.

Dynamics 365
Microsoft är stora på många saker som man inte tänker på, t.ex. affärssystem. De är extremt stora på detta med sina olika lösningar. Vi som jobbar med e-handel möter t.ex. på Microsoft Navision hela tiden, vilket är en av de absolut populäraste lösningarna på affärssystem. De är redan stora på detta men nu har de precis lanserat en helt ny, molnbaserad, lösning som heter Dynamics 365 som jag tycker mig se vara något av en game changer. Dels är det både CRM (kundrelationer) och ERP (affärsprocesser) i ett system, dels så säljs det som en modern molnlösning och är generellt lite mer modern i hela sitt tänk, affärsmodell och upplägg. Jag tror detta ”move” av Microsoft är väldigt rätt och jag har redan hört flera aktörer kika på lösningen. Kanske ingen superstor uppsida kortsiktigt, men ett viktigt steg för en bra uppsida långsiktigt.

Microsoft Azure
Inget unikt case, cloud växer och det finns många konkurrenter (inte minst Amazon), men faktum är att detta område blir allt viktigare för Microsoft. Men, de gör det också ganska bra.

Så slutsatsen är att…

Jag tror det är smart att investera i både Google och Microsoft just nu. Det är såklart lite tråkigt att jag tipsa om två av världens största bolag, med oändligt massa parametrar, men detta är en analys som jag arbetat fram under en tid genom iakttagelser och som har växt fram. Självklart finns det oerhört många andra bra teman men jag har ändå kommit till insikt åtminstone för mig själv att jag tror på dessa. Jag har köpt in mig i båda och ser fram emot att följa utvecklingen.

Andra investeringsteman

Ska också tydliggöra att ett annat tema jag ursprungligen hade med i bloggposten (innan jag publicerade) var mat på nätet, som jag är övertygad om har en tipping point i Sverige just nu, men där ju den enda duktiga aktören som är noterad i Sverige mat.se just blev uppköpt. Så kan det gå. Nu får man köpa Ocado i UK om man vill vara med på det tåget, även om de är lite längre i utvecklingen där. Eller vänta på Mathems notering.

Några andra teman jag har i min ”långportfölj” på lång sikt är e-handel (generellt stark tillväxt), bygg (generellt stort byggbehov), datorspelsföretag (t.ex. Starbreeze och Paradox) mfl. I investeringar utanför börsen har jag även SaaS-tjänster till retail/e-handelsbolag (t.ex. Reclaimit, Contentor) som ett starkt tema. Jag tycker också personaliserad handel är oerhört starkt tema (t.ex. Mymuesli) men det enda innehavet jag har som relaterar till det är Kronfönster (via Pepins).

Har du tips på fler teman eller insikter, skriv gärna i kommentarerna eller släng iväg ett tweet.

2 reaktioner till “Några investeringsteman för 2017

Lämna en kommentar