Jag sitter flera gånger i veckan och pratar om olika teknikval med e-handelsaktörer, i allt från specifika tjänster till hela e-handelsplattformar. Vad ska man satsa på? Varför? Det är en djungel och alldeles för få retail- och e-handelsaktörer har särskilt bra kompetens inom detta. Även de som faktiskt är duktiga blir ofta färgade av det de använt tidigare. Tyvärr är dock sådan här kunskap oerhört dagsaktuell och det är oftare än sällan den är obsolet när nytt val kommer på tal. Därav att jag, som sitter med detta med många aktörer samtidigt, ofta blir inhyrd för att hjälpa till med sådana här saker.
En av de mer intressanta trenderna just nu är ”headless e-handelsplattform”. Det är inget nytt – men jag upplever att fler och fler plattformar går åt det här hållet, samtidigt som fler och fler handlare förstår fördelen av det. De riktigt stora aktörerna har i princip alltid jobbat såhär mer eller mindre – men nu kan man även vara mindre- eller medelstor och kunna dra nytta av fördelarna med det. Det här blir allt oftare en väldigt intressant väg att gå för de jag pratar med. Storm skrev ett bra blogginlägg om temat också häromdagen. Grebban har fler och fler kunddialoger/projekt angående detta. Det är helt enkelt en stor trend, som jag dessutom tycker är positiv.
Headless, eller huvudlös om man försvenskar det lite, är en e-handelsplattform som inte har något inbyggt CMS. Utan man använder valfritt CMS ovanpå istället. Headless innebär nästan alltid också ”bottomless”, att det förutsätter ett kompetent affärssystem ”under” plattformen som hanterar många affärsprocesser (vilket ju de flesta redan har).
Jag tycker den här trenden är oerhört spännande och något jag genuint tror är väldigt fördelaktigt för att skapa sig en långsiktig konkurrenskraftighet i sin e-handel. Det finns många anledningar, såklart, men för att sammanfatta några:
- Du kan arbeta agilt och mycket mer snabbfotat i CMS-delen på det här sättet och skapa en kundupplevelse på ett mycket mer sofistikerat sätt. Kundupplevelse online är färskvara, de bästa uppdaterar den varje dag, och detta gör att man inte vill behöva krångla med att arbeta med ett system som har hand om alla affärsprocesser.
- Det är oerhört stor skillnad på att göra ett bra CMS och en bra e-handelsplattform. För att inte tala om ett bra affärssystem. Eller många av de andra tjänsterna som en e-handelsaktörer behöver – må det vara betalning, sök eller något annat. Det finns en anledning till att trenden går mot att använda ”specialistaktörer” på respektive del. Man blir helt enkelt mer konkurrenskraftig om man använder den bästa sökmotorn istället för den inbyggda, eller det bästa betalningssystemet istället för något eget.
- Du blir inte lika låst i ett CMS. Det går att byta, utan att behöva byta hela systemarkitekturen. En stor fördel med headless-plattformar är verkligen flexibiliteten, det gör att du kan hoppa på en sådan här plattform trots att du inte vet vilket CMS eller affärssystem du ska använda om 2 år.
- I alla onlineverksamheter finns det vissa affärsprocesser man vill ha väldigt ”fasta”, med tydliga regler och med stark kontroll. Själva kärnan. Samtidigt finns det delar man vill ha mycket, mycket mer agil och flexibel med. Mycket mindre genomtänkta, mycket mer ”do fast and break things”-aktig. Med headless-plattform på den stabila delen, och ett lättviktigt CMS kan man få båda delar på att smidigt sätt.
- Du kan byta CMS och frontend- och designbyrå utan problematik, eftersom alla kärnprocesser finns i headless-ehandelsplattformen. Du blir inte inlåst.
- De flesta låsta plattformar som har hela e-handelsupplevelsen hos sig (Jetshop, Askås mfl) har oftast inte ett best-in-class CMS. Dessutom är du beroende av deras utvecklare, ibland även designers. Det slipper du.
- Det är ett sätt att ”föra upp” affärsprocesser upp i e-handelsplattformen och CMSet istället för i affärssystemet. För hur man än vrider och vänder på det, är ofta affärssystemen extremt segjobbade och svåra att skapa flexibilitet i. Genom att ”trycka upp” vissa affärsprocesser, t.ex. logik kring många processer, administrationssgränssnitt, uträkningar, skapar man ofta bättre möjligheter till att vara mer agil i sitt arbetssätt.
Det som jag, och de jag jobbar med, ofta uppskattar mest med den här approachen är att det blir så agilt i frontenden. Du kan skapa vilka kundupplevelser som helst, hur som helst, och ofta väldigt kostnadseffektivt. Total frihet! Nästan inga begränsningar. Dessutom passar det väldigt väl ihop med dagens content-intensiva e-handelsupplevelser både drivet av SEO och att innehåll idag är ett av de absolut viktigaste initiativen för att sälja mer. Kundupplevelse är en så stor del av e-handeln idag att förmågan att vara agil, snabbfotad och ha goda möjligheter till att utveckla detta med ny funktionalitet är A och O.
Hade jag suttit och valt ny e-handelsplattform i närtid hade jag definitivt tittat på detta. Jag skulle nog t o m dra det så långt att jag skulle fundera både en och två gånger innan jag valde något annat än det här. Inte om jag var en mindre aktör, då passar integrerade plattformar som Woocommerce, Magento, Askås, Jetshop osv relativt bra. Men desto mer ambitös man är, desto troligare att headless-plattformar är vad du bör skaffa dig.
Men kan magento fungera som en ”head less plattform” om man har pimcore? Har du några ex. på head less plattformar?
Yes det ”går”, även om det inte är byggt för det. Storm Commerce, Hybris, (Litium) mfl är headless.
Hej Anton, du har helt rätt i spaningen att headless är hett och något många kunder efterfrågar hos en e-handelsplattform. Däremot stämmer inte din definition att ”headless är en e-handelsplattform som inte har något inbyggt CMS”. Litiums e-handelsplattform har ett integrerat CMS men kan enkelt användas som headless också, vilket många av våra kunder gör redan. Det vi märker är att många större aktörer viill ha best-of-breed-lösningar och precis som du är inne på, fritt kunna välja CMS, sökmotor mm. Eftersom framtiden är föränderlig och svår att förutspå bör den som ska välja e-handelsplattform idag välja den leverantör som kan ge mest flexibilitet och störst möjlighet att framtidssäkra investeringen, både tekniskt och kompetensmässigt.
Hej Åsa! Tack för din kommentar. Jag förstår vad du menar, men när era kunder kör ert inbyggda cms så är det ju inte en headless-plattform. För de som kör med annat CMS ovanpå er så är det dock headless. Så definierar iaf jag headless-plattform 🙂 Jag tycker dock det är jättekul att ni går mer och mer mot ”headless”-hållet. Följer er på avstånd och är imponerad, så kör hårt! Har på min todo-lista att träffa er framöver.
Jag tycker verkligen att vi ska träffas och snacka mer. Kontakta mig på asa.lundborgling@litium.com om du vill komma och hälsa på. 🙂