Piratpartiet börjar skälla..

Till att börja med måste man säga att vi haft ett otroligt OS. Det har varit otroligt kul att följa händelserna i år och eftersom jag haft lov i veckan har jag kunnat följa allt jag velat. HURRA!

Så till lite mer allvarliga saker..

Via Pirazine såg jag att Christian Engström skrivit en krönika på idg.se om skivbolagens existerande och icke existerande.

Med fri fildelning av musik på internet kommer skivbolagen att finnas kvar – om de tillför något som behövs. Annars kommer de försvinna. Svårare än så är det inte.

Det här är precis samma regler som gäller för all annan näringsverksamhet. Gör man något som människor är beredda att betala för, och gör det bättre än sina konkurrenter, då kan man tjäna pengar. Annars inte.

Piratpartiet vill göra det lagligt att fildela musik och annat så länge det sker på ideell basis och inte i vinstsyfte. Det tycker jag låter rimligt. PP har hittat en nivå på sina smått radikala åsikter så att de faktiskt kan föra politik med det. Och skaffa åtminstone några väljare.

Ingen tycker att det skulle varit rimligt att försöka bevara de branscherna genom att försöka förbjuda den teknologi som gjorde dem onödiga. Om det verkligen är så att den nya tekniken gjort skivbolagen onödiga finns det inget skäl att ge dem konstgjord andning med allt mer drakoniska lagar för att begränsa nyttan med internet.

Det är en intressant och viktig tanke. Piratpartiet har en sådan politik att jag både skrattar och gråter. Vissa saker, likt den här över, är både smart och ett väldigt bra argument. Men ska våra musiker kunna försörja sig kan det bli svårt utan hjälp. Däremot är det fel på det sättet som det sker på idag. Fortsättningen får tiden utvisa..

Annons

2 reaktioner till “Piratpartiet börjar skälla..

  1. ”Men ska våra musiker kunna försörja sig kan det bli svårt utan hjälp.”

    Den där kommentaren förutsätter ju att man tror på att musik bara kan skapas om man som musiker arbetar heltid med den. Jag tror att det skulle vara gynnsamt för musikklimatet om fler musiker arbetade inom ett annat gebit och producerade musik i mån av tid och resurser. Jag tror inte att det skulle göras sämre musik, snarare bättre eftersom man inte riskerar sin försörjning genom att ge ut en ”vågad” skiva. Mängden musik som skapas skulle nog inte förändras heller då det redan nu finns så otroligt mycket musik som görs på dessa villkor.

    Jag hoppas att musikindustrins mångmiljontjänande ”artister” med tillhörande stora skivbolag snart är ett minne blott och att det kommer att etableras plattformar som fördelar dessa många miljoner till de som verkligen skulle behöva dem för att få råd med den där förtjänta långresan under industrisemestern!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s