Avgift för internettrafik

Det progressiva USA har skrivit ett intressant inlägg om att de amerikanska telebolagen som tillhandahåller internet till stora delar av USA:s befolkning har planer på att införa trafikkostnader. Pris per mail, chatt och timmar uppkopplad.

Nu verkar det som om en helt ny tid närmar sig. De amerikanska telefonbolagen som BellSouth som äger stora delar av de stora kabelnätverken i USA har långtgående planer på att ta börja betalt för den service som idag är gratis. Infrastrukturföretag som Cisco och Lucent är också ivriga att tillhandahålla nya Internetväxlar som behövs för att mäta kundernas Internetanvädning. Man planerar t.ex. att ta betalt per e-postmeddelande, chatmeddelande och hur mycket data man laddar ner och upp.

Telefonbolagen får allt svårare att konkurrera i den nya Internetekonomin, bl.a. med Internettelefonin. Ett avsevärt dyrare Internetsurfande skulle kunna lösa ett antal svåra ekonomiska problem för telefonbolagen.

Det är oklart om dessa totala vändningar till det negativa för konsumenten nånsin kommer att bli verklighet. Igen. För faktum är att bara för 4-5 år sedan fick man betala för varje timme man utnyttjade internet. Som tur är försvann denna kostnad när bredbandet började komma.

Antagligen har de flesta bredbandsanvändare just skaffat bredband med tanken bakom att de då alltid och hur mycket de vill utan att det kostar något mer än en fast månadskostnad.

Ska de inte sätta ett pris så att det blir billigare att surfa efter klockan 19 också?

Ärligt talat tycker jag att det vore väldigt dumt om de här förslagen klubbades igenom. Att svenska bredbandsbolag har satt en gräns på skickat data för de som har 100 mbit lina kan jag lite halvt förstå, det är ingen som far allt för illa av det. Det är ju helt enkelt för att förhindra allt för mycket nedladdning (och uppladning för den delen) av stora fildelare. De företagen som gjort detta är tillräckligt fega, vi behöver inte ha en extra avgift för varje mail man skriver.

Det som är mest oroande är självklart:

Men om den anammas här i USA så kan vi snabbt vänta oss en liknande prissättning också i Sverige.

Annons

2 reaktioner till “Avgift för internettrafik

  1. Nej va sjukt, det är ju som att ta en jättekliv tillbaka i utvecklingen, att ens tänka tanken att ta betalt per mejl och annat är ju helt absurd! Jag hoppas verkligen inte att det klubbas igenom eller att det sprider sig till Sverige…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s