Diskussion kring ordet mejl och dess synonymer

Det har varit lite debatt kring hur man ska skriva ”mejl” i olika sammanhang. Bland annat i Dagens Nyheter.

Jag förstår att det blir diskussion kring detta, många ord beskriver samma sak.

e-brev
e-post
mail
mejl
e-mail
e-mejl

-Är alla gångbara varianter. Själv skriver jag oftast mail då jag alltid ansett att det fungerar. I mer formella sammanhang har jag skrivit mejl eller e-post, helt enkelt därför att det annars kan ge någon negativ tanke om jag skriver mail.

Jag tycker det ska vara fritt att använda vilken version man vill. Alla är ju rätt. E-brev är nog den enda jag själv aldrig skulle använda. Någon i DN skrev att han inte använder ”e-posta” eller ”e-mejla” utan hellre skriver om meningen i sådana fall. E-posta, maila eller vilket man nu vill använda tror jag är lika accepterat som grundordet. Alltså kan man lika gärna använda det böjda ordet. Tycker jag.

 

Annons

5 reaktioner till “Diskussion kring ordet mejl och dess synonymer

  1. Själv försöker jag använda mejl (och sajt) då orden är så vanliga i svenskan nu. Alternativt e-post och hemsida. På tal om post så kolla Postens ”e-brev” och ”brev-e” för ännu mera röra… 😉

  2. Ordet sajt använder jag också. Det känns snyggare och bättre än site. Men men, smaken är som baken. Och mail får man la skriva hur man vill…

  3. E-brev eller mejl borde i sammanhanget vara de mest korrekta eftersom e-post trots allt beskriver tekniken bakom och inte vad man egentligen gör. Man e-postar men skickar ett e-brev eller mejl. Engelska stavningar vill man så långt det går undvika för att man inte ska behöva fundera på hur det ska uttalas/stavas/böjas.

    Istället för sajt och hemsida så är webbplats eller webbsida bra mycket mer beskrivande. Stora företag eller för den delen bloggar kvalificerar sig inte som hemsidor eftersom de är mycket mer avancerade än så.

  4. Webbsida och webbplats är väldigt bra ord. Men lite krångliga och överseriösa i vissa fall?

    Webbsajt, sajt, webbsida, webbplats är alla gångbara varianter tycker jag. Hemsida är nog det ord som är minst gångbart, egentligen… Det fungerar bäst till privata sajter som är ”hemsidor”.

  5. Pingback: Swingers sex

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s