Google Image Labeler

Google försöker ständigt förbättra sina sökmotorer och ibland även utnyttja sina användare för att göra det. Det är precis vad de gör när de nu lanserar ”Google Image Labeler”. Tanken med tjänsten är att man får poäng när man märker upp bilder med relevanta sökord. Så om det är en bild på en gås så kanske man märker bilden med ”gås”, ”fågel”, ”djur” eller liknande.

För att vara säkra på att bilderna blir rätt märkta har Google gjort det till ett spel. Det fungerar så här:

Man paras ihop med någon annan slumpvis vald person. Tillsammans med den personen ser man och märker bilder under 90 sekunder. Endast om båda personerna märker en viss bild med samma ord tilldelas poäng till användarna. På så sätt kan Google vara säkra på att bilderna blir märkta rätt.

De poäng man skrapar ihop är i sig inte värda någonting men det finns en topplista som man hamnar på om man är riktigt duktig. Alltså bara ett i raden av sätt att få folk att jobba gratis.

Ett väldigt smart sätt att förbättra Googles bildsökning markant, helt enkelt.

Via WN och Webbsnack.

Annons

5 reaktioner till “Google Image Labeler

  1. Google erbjuder tveklöst den bästa sökmotortjänsten, men hur många vet om att dem även profilerar sina användare. Dina sökningar sparas och refereras till dig som användare. Hur kul är det att bli profilerad utifrån sina sökord? Jag menar, representerar det dig som person? Hur integritetskränkande är inte det?

  2. Jovisst är det så. Men å andra sidan är det för att du ska få så relevanta sökord som möjligt efter dina intressen.

    Sedan kan man alltid fundera över om det är integritetskränkande eller ej. Är inte övervakningskameror tusen gånger värre?

  3. Jovisst, retoriskt är det okej att jämföra någonting dåligt med någonting sämre men logiken haltar =)

    Dessutom lagrar vi i Sverige (än så länge) inte bandupptagningarna från övervakningskameror i tid och all evighet. Google sparar ALL användarinformation, i evighet. Dessutom sparar de även information skickad via deras e-postjänst gmail.

    Jag håller med om att det är integritetskränkande med övervakning, både av internetvanor och rörelsemönster, än så länge är det någonting som inte är så svårt att leva med. Men när man redan accepterat en gränsdragning är det risk för att barriärerna börjar förflyttas på bekostnad av den personliga integriteten – det är inte okej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s