Gamla analoga nätet kan bli bredband och hd-tv

Post och telestyrelsen (PTS) har i en ny rapport framlagt förslag till regeringen om att använda det snart helt nedsläckta analoga tv- nätet till att till exempel sända mobil-tv, hd-tv och trådlöst bredband. Enligt PTS finns det miljontals kronor att spara.

– För första gången ser vi potentialen, när vi kan se hur mycket mer vi kan få ut av nätet än att bara sända tre kanaler i det, kommenterar kulturminister Leif Pagrotsky.

För staten handlar det om att välja. Det finns licenspengar att hämta genom att hyra ut nätet men samtidigt kan de välja att använda nätet till mobil- och bredbands-nät och konkurrera med de kommersiella näten. PTS skriver i rapporten:

”Det går att uppnå stora vinster för samhället med en mer effektiv och flexibel resursanvändning. Dessa vinster kan väntas tillfalla konsumenter och användare genom sänkta priser och fler elektroniska kommunikationstjänster.”

Intresset från näringslivet av att få vara med har hittils varit stort och både TeliaSonera och försvaret har hittils varit intresserade. Men även andra tv- bolag och radiokanaler har visat intresse.

2007 är hela analoga tv- nätet nedsläckt. Hur nätet blir utnyttjat efter det återstår att se men frågan ligger i alla fall på regeringens bord.

Svt.se 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s