Känslan av realtid viktigare än den egentliga tiden?

Jag har börjat fundera på om inte känslan av att någonting är i realtid är mycket viktigare än den egentliga tiden.

Vissa tjänster, t.ex. IM-tjänster som Skype, Live/MSN messenger och Google Talk är förstås helt beroende av att vara äkta realtime. Frågan är dock om användarna på tjänster som Twitter, Google Reader och Facebook märker någon skillnad om det är lite delay så länge känslan är att det händer just nu. Friendfeed är så, tycker jag. De plockar in innehållet väldigt snyggt och därför känns det realtime, medan det i själva verket går lika segt som på Facebook.

Känslan är ibland viktigare än det riktiga. Tyvärr failar de flesta både på snabbheten och känslan. Det är i princip bara Friendfeed som lyckas något så när.

Annons

3 reaktioner till “Känslan av realtid viktigare än den egentliga tiden?

  1. ”Jag har börjat fundera på om inte känslan av att någonting är i realtid är mycket viktigare än den egentliga tiden”.

    Me like a lot 🙂

  2. Jag håller med! och just ikväll och inatt är det verkligt tydligt – när de simulerar landningen på månen i ”realtid” – 40 år senare. Koolt och en annan aspekt av ”realtid”.

  3. Precis! Det är alltid den upplevda känslan av tid som är den viktiga. Och det absolut viktigaste är den omedelbara feedbacken att systemet visar att den tagit emot användarens input.

    MSN tycker jag kan vara riktigt kass på det, speciellt om motparten eller båda sitter på deras webclient. Hänt flera gånger att jag skickat meddelanden som sedan visat sig inte kommit fram men det ser ut så på min sida.

    På tal om känsla av tid, så precis http://xkcd.com/612/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s