Därför har eböcker blivit stort i USA men inte i Sverige

Foto: Bethan

Amazon, USA:s största ehandel för böcker, säljer sedan i början av året fler eböcker än vanliga pappersböcker i USA. Ett skifte som gått enormt snabbt, Amazon lanserade Kindle i slutet av 2007 och Apple lanserade iBooks så sent som i början av 2010. Varför har eböcker blivit så populärt i USA? Onekligen en komplex fråga att svara på men jag är rätt övertygad om att det framförallt handlar om dessa två anledningar.

1. De gjorde det enklare att köpa eböcker än vanliga böcker. Att handla eböcker med instant delivery är instant satisfaction at its best. No hassle, no waiting. Till och med smidigare än att ha bokaffären bakom hörnet, eller pokethyllan framför kassan på Ica. Det är ingen slump att det är Amazon som har patent på ”one-click buying” och att en av de som har köpt licens för att få använda samma modell är Apple. Som konsument har det aldrig varit kortare från idé till leverans någonsin. En eller ett par klick och man har både sökt sig fram till en bok man är intresserad av, fått tillräcklig kontext och rekommendation för att kunna ta ett köpbeslut, klickat ”Buy” och fått boken i princip två sekunder senare. 25 sekunder från det att jag började leta efter boken till det att jag började läsa den, räknade jag ut när jag testade nyss.

2. De gjorde det enklare att konsumera eböcker än vanliga böcker. Många vill framhäva vikten av att lansera läsplattor för att eboksläsandet ska ta fart i Sverige men jag vill påstå att de är bara en liten del av lösningen. Det som på riktigt öppnat marknaden för eböcker är smartphoneanvändandet. Alla har smartphone i fickan, alltid, vilket är minst ett steg mindre än att ta upp boken ur väskan (eller läsplattan) – vilket gör böckerna enklare att läsa och mer tillgängliga. Det är för att vi alltid har tillgång till all världens böcker när vi sitter på bussen, tåget, väntar på biltvätten eller äter matlådan med ett klick bort i våra smartphones som eböcker på riktigt tagit fart. Läs- och surfplattor har också varit viktiga för eboksmarknaden, särskilt eftersom de lanserats med 3g-uppkoppling (med andra ord tillgänglighet till ebokshandlande varsomhelst) och för att eboksapparna så hårt pushats vid lanseringarna. Skärmarnas allt högre kvalitet har också varit en förutsättning (om inte annat som argument) men inte det som i första hand triggat det snabba skiftet mellan fysiska pappersböcker och eböcker. Vi läser inte eböcker för att det är bättre läskvalitet att läsa på skärm än på papper, utan för att de övriga bitarna runtomkring bokläsandet (tillgänglighet både för köp- och läsning, syncning mellan olika devices, sökbarhet, den fysiska storleken osv) gör det så pass mycket lättare att läsa eböcker än vanliga fysiska pappersböcker.

När något blir enklare än tidigare är vi alltid snabba på att anpassa oss. Idag tragglar vi med olika sorters standarder för eböcker i Sverige, olika appar för varje eboksaffär (CDON, Adlibris, Bokus mfl) och köptillgängligheten är inte ihopkopplad med läsupplevelsen på samma sätt som till exempel Amazons Kindle-app är ihopkopplad med Kindle Store. Satsningar på läsplattor är jättebra, särskilt om de kan lösa dessa problem, men det är bara en liten anledning av många till att eböckerna blivit så populära i USA.

Först när det blir enklare att köpa och konsumera eböcker än vanliga fysiska pappersböcker kommer eboksläsandet att explodera i Sverige.

Läs även: Adam Erlandsson, Daniel Kederstedt.

Annons

15 reaktioner till “Därför har eböcker blivit stort i USA men inte i Sverige

 1. Så det finns eböcker i Sverige?

  Lösningarna finns redan och det är bara för de svenska förlagen att ansluta sig. Men det kommer väl ta en 10 år innan Bonniers m.fl inser detta.

  Skönt att man inte är tvingad att läsa enbart svenska böcker på stenåldersvis. Det ska mycket till innan jag köper en pappersbok.

 2. Att det säljs fler e-böcker i USA än vanliga böcker är en feltolkning av nyheten du länkar till. Nyheten säger att bokhandeln Amazon säljer fler kindle-böcker än paperback-böcker.

  Amazon är bara en enstaka bokhandlare, som 2007 hade ca 15% av marknaden av fysiska böcker och paperback är bara en form av böcker (hardcovers är en annan form).

  Amazon dominerar e-boksförsäljningen, tillsammans med apples itunes. En mer korrekt tolkning av nyheten skulle vara att: ”den största bokaffären säljer fler e-böcker än billiga pappersryggsböcker”. Inte att det säljs fler e-böcker än fysiska böcker i USA.

  1. Hej Tore, du har rätt i att det blir feltolkat när jag länkar till den artikeln.

   Ledsen för att det blev otydligt. Har nu ändrat min formulering+länk. Min poäng är helt enkelt att eböcker håller på, eller har redan, gått om vanliga böcker i försäljningsstatistiken på sina håll. Vilket är helt amazing. Det är inte en specifik trend för Amazon dock, även om det i deras statistik blir extra tydligt då de är marknadsledande på eböcker.

 3. Ok, inte en feltolkning utan en felaktig källa. Du menade att länka till en helt annan nyhet egentligen.

  Nyheten du länkar till nu säger att e-bokformatet är det högst säljande formatet, men då skiljer man på Hardcover och Softcover som två olika format. 2010 hade Hardcover 37,7% och Softcover 37,8%. Och e-böcker stod för 13,6%. http://www.publishers.org/bookstats/formats/

  Under 2011 har e-böckerna ökat och är på god väg att slå ut fysiska böcker, att vara det största formatet är ett steg på vägen. Men det säljs fortfarande inte fler e-böcker än fysiska böcker i USA (fast förmodligen snart)

  Sorry att jag är bajsnödig om det här, får skylla på min universitetsutbildning där felaktigt tolkande av källor leder till ett stort IG. 🙂

  1. Tore, det är ju det jag sagt åt dig – du skulle hoppat av universitetet och blivit entreprenör istället ;). De har förstört din open mindness!

   Jag generaliserar, självfallet, och jag är inte ute efter några akademiskt korrekta poäng. Det var varken feltolkning eller felaktig källa (den är kvar, som du ser, i meningen efter) utan en generalisering- ”enligt vissa rapporter”. Länken är där som ett exempel på rapport, jag har läst flera andra artiklar och undersökningar. Det är så att säga inte ”vetenskapligt säkerställt” eller ”akademiskt korrekt hänvisat” eller ”akademiskt korrekt källkollat”, utan det är bara där som ett antagande. När jag bloggar så generaliserar jag för att få fram en poäng, jag erkänner! 🙂

   Länken om att eböcker stod för 13,6% av försäljningen 2010 är förövrigt kanske inte bästa jämförelsen eftersom de länkar jag hänvisar till är från 2011 😉 *hint*

   1. Att anse att påståenden skall vara korrekta och baserade på hur det faktiskt ligger till är inte en brist på ”open mindness”. ”I USA säljs det redan fler eböcker än fysiska pappersböcker” är fel.

    Särskilt eftersom den artikel du länkar till handlar om Amazon. Inte USA

    Om man delar upp alla olika bokformat (pocket, inbundna, tal, elektroniskt och så vidare) så är e-boken det största segmentet. Men det är fortfarande mindre än tryckta pappersböcker.

    Från http://www.publishers.org/press/30/
    ”E-Book sales were $90.3 Million”
    ”Adult Trade categories combined (Hardcover, Paperback and Mass Market) were $156.8M” (dvs pappersböcker)

    156 > 90

    Termen ”pappersbok” är inte ekvivalent med engelskans ”paperback”, hur gärna man än vill.

   2. Lade märke till att du ändrat om posten.

    Tidigare skrev du ”I USA säljs det redan fler eböcker än fysiska pappersböcker.” och länkade till http://www.guardian.co.uk/world/richard-adams-blog/2011/jan/28/amazon-kindle-ebook-paperback-sales

    Därav rättningen att det rörde Amazon och inte USA.

    Nu har du ”rättat” till:
    ”I USA säljs det redan fler eböcker än fysiska pappersböcker enligt vissa rapporter” – http://money.cnn.com/2011/04/15/technology/ebooks_beat_paperbacks/index.htm

    Åter igen. ”Paperback” är inte detsamma som ” fysiska pappersböcker”. ”Paperback” är ekvivalent med ”pocketbok”.

 4. Många relevanta tankar. Jag tror ändå att tillgången på BILLIGA läsplattor är en tipping point. Det finns i USA gott om plattor neråt 99 dollar. I Sverige finns det inte vad jag sett en läsplatta för under 1500 kr. Alltså dubbelt så dyrt.

  Om nu 12% av de vuxna amerikanerna äger en läsplatta (ej surfplatta) så är det klart att det betyder något. Samma siffra i Sverige ligger förmodligen inte ens på en hel procent.

  Däremot kan nog de nya mobilerna ta en del av marknaden. Men jag tror inte det ena utesluter det andra. Precis som du inte slutar titta på tv:n där hemma för att du kan se på tv i mobilen så plockar du nog hellre fram en läsplatta för en njutbar läsupplevelse hemma i fåtöljen eller solstolen på balkongen. Men på bussen, synkad mot var du befann dig i boken på läsplattan, blir mobilen det perfekta verktyget.

  Men, då gäller det förstås att du kan köpa läsplattan till ett pris som bedöms vettigt. Kostar den 600-700 kr kanske du till och med köper flera till familjen – även om du också läser i mobilen…

 5. Tack Kristoffer!

  Skönt att se att jag inte är den ende som tycker att nyheter och statistik ska citeras korrekt och inte användas för att göra generaliseringar 🙂

 6. @Kristoffer:

  Jag har påpekat att jag ändrat länken och formuleringen. Och nej, jag har inte missuppfattat ”Termen ‘pappersbok’ är inte ekvivalent med engelskans ‘paperback’, hur gärna man än vill.”.

  @tore & @kristoffer

  Anledningen till att jag generaliserade var för att den här bloggposten absolut inte handlar om hur stor procent eböcker som säljs gentemot pappersböcker i USA (dvs det är inte en nyhet), utan om varför det bara såldes ca 4000 eböcker i Sverige i juli (muntlig källa, bokmässan). Dvs varför eböcker blivit populära i USA men inte i Sverige. Huruvida påståendet om att det säljs fler eböcker än pappersböcker i USA är alltså ointressant för argumentationen om varför det säljs så få eböcker i Sverige.

  1. Jag tycker fortfarande det finns en poäng i att generalisera i den här typen av bloggposter men har nu tagit bort första meningen och har endast kvar Amazon-länken för att ej förvilla, enligt era önskemål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s