Follow up: Stockholm & Berlin som startup communities

Martin Weigert, som är redaktör på den största tyskspråkiga startupbloggen Netzwertig men som bor i Stockholm, har skrivit ett inlägg om Stockholm och Berlin som startup communities med utgångspunkt i min bloggpost.

Han gör några bra poänger som är värda att lyfta fram. Varför konkurrera, när det i mångt och mycket redan är samma community? Svenska startups åker till Berlin för att åka på konferenser, tyska VCs åker till Stockholm för att investera, och svenskar åker till Berlin för att starta sina bolag. Att marknadsföra det som en startup community tycker jag är en utmärkt idé.

Det tar 75 min med flyg till Berlin från Stockhom och det är antagligen bättre relationer mellan Berlins startup community och Stockholms, än vad det är mellan Göteborg och Stockholm.

Samtidigt kvarstår en del av det jag skrev om, startups från Berlin åker inte till Stockhom – men Stockholmsbaserade åker ofta till Berlin. VCs, journalister och andra i communityn gör förvisso det. Men för att göra Stockholm mer internationellt och locka hit mer talang, vore det bra om fler tog sig hit. För att besöka, eller starta sina bolag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s