Stockholm har en hel del att lära av Berlin om hur man bygger en community

Carl från Tictail, Paula Marttila, Martin från Memoto, Luis från Vamos och jag själv från Osom

I helgen var jag på HYBerlin, ”a global launchpad for startups”. Två dagars konferens och mötesplats för 150 startup founders, investerare och press. Eventet avslutades med en öppen startup competition, där bla Infogr.am vann en av kategorierna helt rättvist.

Vad som slår mig varje gång jag är i Berlin är hur värdefulla dessa mötesplatser blivit. Och hur kontaktytor, naturliga sätt att ses på och gemenskap är nyckeln till att få en blommande startupscen.

Det saknas verkligen i Stockholm. Jag älskar initiativen som tas, med bla SthlmStartups, Swedish Startups, Swedish startup sessions, Startup Location, Internet Discovery Day och Sthlm Startup Hack i spetsen. Stor eloge till Martina Elm, Joakim Ekberg, Jonny Strömberg, Carl Waldecranz, Mattias Swenson, Annika Lidne och Johan Jörgensen mfl!

Stockholm är en av världens bästa startupstäder, med högre success rate än någon annanstans. Ändå kunde ingen av svenskarna som var med på HYBerlin nämna särskilt många om ens någon affärsängel, när Sitar frågade. Vilket även avspeglas i den här Quora-tråden. Inte heller vilka nya startups som startades 2012.

Vi behöver:

* Marknadsföra Stockhom bättre. Hypa scenen me, för att dra hit kapital och talang.

* En engelspråkig blogg som bevakar den svenska startupscenen á la Silicon Allee eller Venture Village. Ping Fredrik Wass och alla duktiga connected journalister. Arcticstartup är inte så relevant längre.

* Fler mötesplatser, inte minst för att börja connecta founders med affärsänglar och VCs. Jag åker gärna till Berlin för att hitta änglar, men jag vet att Stockholm har många duktiga också – men vi behöver hitta kontaktytor.

* Åtminstone en till internationell konferens förutom SIME. HYBerlin, när startar ni HYStockholm? De invite only-konferenserna jag varit på de senaste året har varit de mest värdefulla, med Pirate Summit och HYBerlin i spetsen.

Berlin har mycket att lära av Stockholm om hur man bygger bolag, men Stockholm har en hel del att lära av Berlin om hur man bygger ett community.

Annons

15 reaktioner till “Stockholm har en hel del att lära av Berlin om hur man bygger en community

 1. Så sant. Berlin har också lyckats bra med sitt budskap i San Francisco där de ofta hyrde in sig hos bl.a. Citizen Space. För många i SF är Berlin lika med Europa.

  Stockholm… Ja, här behövs IMHO förmåga att 1) vara ok med att gilla det som händer här och säga det till varandra, 2) våga dela med sig även på hög/framgångsrik nivå, och 3) inte stirra sig blind på San Francisco, New York, Portland och så vidare utan vara ok med att inspireras av Berlin, Linköping och Hull.

  Efter att nyss ha flyttat tillbaka till Sverige efter en halv evighet i San Francisco vet jag med säkerhet att de idéer, den passion och den förmåga vi har att nå en stor publik som finns i Sverige och resten av Europa är väl i paritet med det som SF erbjuder.

  Vi behöver bara våga vara ok med att vi är bra.

 2. I Göteborg är det liknande tongångar. Fast här är det inte Berlin man vill lära sig utav utan här diskuteras vad som krävs för att få liknande startup-kultur som i Stockholm.

 3. I nästa nummer av Internetworld har jag skrivit ett 7-sidigt reportage om Stockholms entreprenörsliv, mest med fokus på de geografiska platserna där folk möts osv. Efter att ha gjort alla intervjuer så känner jag igen mig i din bild Anton, samtidigt som känslan ändå är att även på community-sidan så händer det sjukt mycket just nu i Stockholm. Det sker organiskt och kanske inte i så välordnad form alla gånger, men det känns ändå som att entreprenörscommunityt är på väg in i en ny fas.

 4. Well guys, I went ahead and created that English-speaking ”home for startups” of sorts. It’s a bit rusty at the moment, but I’m working on it.

  Would love any help in the form of blog writing and/or help with the development 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s