”Att googla” ett nytt verb i engelsk ordbok

Senaste utgåvan av Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary kommer att innehålla ett hundratal nya ord, varav några från teknikvärlden. Bland dessa märks verbet ”to google” (att googla), vilket betyder att använda sig av sökmotorn Google för att hitta information. Andra ord är ”spyware” och ”ringtone” vars svenska motsvarigheter är spionprogram samt ringsignal. Mest anmärkningsvärt är kanske uttrycket ”mouse potato” som också kvalat sig in i ordboken. Uttrycket är en parafrasering av den kändare varianten, soffpotatis, och betyder alltså någon som tillbringar väldigt mycket tid vid datorn. (idg.se.)

Kul att googla äntligen blivit ett verb. När till och med pensionärer använder det borde det accepteras. Trots att min svenskalärare säger att det vore ”katastrof” om googla blev ett accepterat ord i en ordbok…

Nu blir det ett sommaruppehåll på bloggen. Först ska jag till Gotland med kompisarna nu på torsdag och sedan bär det av till Finland. Eventuellt kanske det kommer något inlägg under sommaren men annars är jag tillbaka i augusti.

Glad sommar!

Annons

6 reaktioner till “”Att googla” ett nytt verb i engelsk ordbok

 1. Googla har varit uppe som förslag för senaste SAOL-utgåvan också. I alla fall för 1½ år sedan då jag började min svensklärarutbildning. Observera att det heter svensklärare och inte svenskalärare även om den senare formen är godtagbar sedan 1988. 🙂

  Ha en trevlig semester och Finland är superbt på sommaren!

 2. Trevlig sommar! Googla är vedertaget så det är på tiden att det skrivs in i ordböckerna. Jag menar, ”tantsnusk” är väl redan med, eller?

 3. Haha, ”svensklärare” eller ”svenskAlärare” är ett ständigt uppkommande ämne i skolan. Jag måste nog säga att det senare (svenskalärare) borde vara det rätta då det både låter och känns mest rätt. Dessutom används det nog mer?.

  Jag har också hört att Svenska Akademien tagit upp ”Googla”. Men inte att det kommit med?

  Anders: Hehe, ja det är det väl?

 4. Jag tycker det är kul när ett varumärke utvecklas till ett vedertaget ord. Är det någon som vet hur det fungerar med varumärkesskydd och liknande?

  Inte för att jag kan något om varumärken men det känns som att Google kan bli sur om jag skapar sökmotorn Google-here.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s