Fildelningen har ”förstört” en hel generation

Jag såg på ett program för någon månad sedan om Ulf Lundell. Programmet var egentligen helt allmänt men fildelningsfrågan och hans syn på hur musikbranschen har utvecklats var oundviklig. Då slänger han ur sig en kommentar som är oerhört tydlig och bra:

”En hel generation har lärt sig att det är gratis med kultur. Att få den här generationen att börja betala för musik tror jag är jättesvårt. Ett stort problem.”

Jag tycker det ligger väldigt mycket i det. För något år sedan var jag helt klart för fildelning men eftersom jag själv musicerar så pass mycket som jag gör har jag börjat tänka om. Att släppa fildelningen fri löser inget. Däremot är jag fortfarande emot att kriminalisera en tiondel av Sveriges befolkning.

Fildelningen har kommit att bli en stor fråga. Kanske mycket större än vad regeringen tycker att den är. Den handlar om hur vi vill se kulturen i framtiden. En avdankning av det fria skapandet eller en ökning av kreativiteten och skapandet?

Regeringen har också tagit bort bidraget som gör det möjligt för muséerna att ha gratis inträde. Ett snedsteg åt fel håll. Privatisering i all ära men när det gäller kultur så behöver den allt stöd den kan få. Kultur åt alla borde alltid vara mottot. Det tillsammans med fildelningsfrågan är regeringens just nu två största frågor inom kultur. Frågan är hur de löser den.

Jag hoppas på en ökning av kulturen. Med hjälp av staten. Och utan att kriminalisera en tiondel av befolkningen.

Lästips: Beta Alfa 2.0 ”Utredningen som skall revolutionera både musikbranschen och underhållningsbranschen” 

Annons

3 reaktioner till “Fildelningen har ”förstört” en hel generation

 1. ”Regeringen har också tagit bort bidraget som gör det möjligt för muséerna att ha gratis inträde.”

  En faktaupplysning: Det är de statliga museerna som har haft ”gratis”* inträde. Nu är den begränsad till att gälla endast barn och ungdomar. Men så vitt jag har förstått det så har inte FLER personer gått på museer under den tiden det har varit ”gratis”, de har bara valt att gå på de museer utan inträdesavgift. Alltså har nästan andra museer haft vikande besökare och intäkter.

  Men det kanske var så du ville ha det? Slå ut de icke-statliga museerna till förmån för sådant som regeringen tycker är ”god kultur”. Nej tack.

  * Ps. Ingenting är ”gratis”. Varför inte låta folk behålla lite mer av de pengar de tjänar och låta dem själva bestämma vilken kultur de vill spendera pengar på? Eller kommer folk att göra fel då?

 2. Fast nu är du ute och cyklar. Det har varit många fler som besökt museérna. Inte dubbelt upp kanske men ändå fler. Jag vet att det är de statliga museérna. Antar att du bor i Stockholm, för i andra städer har vi mestadels statliga och länsmuseum.

  Väldigt många, och det är fler än du tror, går inte på museum på grund av det där priset på 50-100 kr. Eftersom jag tycker kulturen är otroligt viktig är jag för gratis inträde.

  Sedan handlar det inte bara om museérna. Regeringen kommer ta bort stora delar av det statliga stödet till teaterkulturen, musiken och många andra kulturrelaterade saker. Helt sjukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s