Webb-tv eller online video?

Sorosh Tavakoli på Videoplaza tar upp ämnet om vad man egentligen ska kalla online video eller webb-tv. Det är intressant, för precis som Sorosh indirekt säger är webben en mycket mer komplex videokanal än tv-apparater.

Finns tv på webben, eller är det helt enkelt video?
Jag vill nog faktiskt säga emot Sorosh i det avseendet att man faktiskt konsumerar tv ungefär likadant på tv-apparater som online. När jag tittar på webb-tv är det oftast de program jag inte hunnit se, dvs repriser, som jag tittar på. Fullängdsprogram av hög kvalitet. Min interaktivitet är inte särskilt mycket större än vid en tv-apparat. Jag startar och pausar när jag vill, kanske t.o.m. går ut ur helskärmsläget och svarar på IM-meddelanden eller liknande. Passiviteten är dock väldigt snarlik traditionella tv-tittandet. Det är så vi konsumerat tv-serier och filmer på våra datorer ganska länge nu fast istället för att streama från internet har vi fildelat…

Därför vill jag påstå att det visst finns passivt tv-tittande som utan tvivel går att kalla webb-tv. Däremot finns förstås Youtube, Bambuser och korta nyhetsinslag på DN.se där jag är betydligt mer interaktiv. Min konsumtion av sådant är också stor och det är kanske det som är webbens stora tjänst till video-formatet. Klipp på 1-10 minuter där det går att vara interaktiv med kommentarer, annonser, chatt och så vidare.

Webb-tv och online video alltså. Tja, varför inte? Nog kan det få finnas två ord för video-formatet på webben?

Annons

3 reaktioner till “Webb-tv eller online video?

 1. Streama/ladda ned..

  Om jag säger något till dig, då vet du också om det, informationen har blivit duplicerad genom kommunikation. Detta helt oavsett om vi kommunicerar oralt, över telefon, fax, med radio, eller om vi använder Internet. Man kan helt enkelt inte ta del av något, utan att få del av det.

  Information som når dig, den har nått dig, oavsett om programmet du använder har ett menyval som heter ”Sprara som…” eller inte. Så, tror du att det är någon skillnad på att streama och ladda ned? Gissa vilka det är som tycker att vi alla skall tro att det är skillnad..

 2. Håller med om att det mer handlar om olika typer av video online och i vilken kontext man tittar på olika klipp/program.

  Själv föredrar jag att titta på längre program i soffan med datorn inkopplad till TV:n och då är jag lika passiv som om jag kollar på vanlig TV. Detta tror jag kommer att bli allt vanligare, bl a tack vare allt enklare prylar för att få ut video direkt till TV:n. När jag sitter vid datorn kollar jag i regel mer på kortare klipp/program.

  Sen är frågan vad klassar man videopodcasting som? Ska det räknas in som webb-TV när det egentligen bara är filer som laddas ner från webben men spelas lokalt. Detta är en mycket underskattad form av ”digital TV” (om man får slarva med begreppen) där man för video i hög kvalitet som och man behöver inte oroa sig för att videon ska hacka eller vara grynig.

  Om programmen sänds via IP eller TV-nätet kommer nog i framtiden att vara oväsentligt. Det handlar mer om kontexten, vad man gör samtidigt, var man sitter och så vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s