Att skriva för webben..

För några kvällar sen hade jag inget att göra och då satt jag och skrev en text om hur man ska skriva för webben.. Jag har även gett min text en egen liten hemsida för att fler ska kunna läsa om mina tankar. Men självklart publicerar jag den här också…

Att skriva för webb.

Det är inte samma sak att skriva för webb som för att skriva för en tidning eller någon annan tryckt text. När jag skriver blogg är det av ren vana jag skriver på ett speciellt sätt som skiljer en hel del mot när jag skriver något i skolan eller någon längre artikel, likt den här. Saken är den att läsaren läser annorlunda på webben.

Det kan tyckas att det inte är så stor skillnad. Och mycket är väldigt lika. Man ska till exempel (anmärk på att jag inte skrev t.ex.) skriva lika korrekt och uttrycka sig i samma ordalag. Meningsbyggnaderna och orden får vara desamma som för ?normal? text om man kan uttrycka sig så.

Skillnader då?

Jodå, det finns många skillnader. Även om skillnaderna i vissa fall mer är formgivning av texten än självaste ordflödet. För det första är en lockande rubrik väldigt viktigt. Eftersom ens blick inte får en lika bra överblick över texten som i tryckt text så måste första intrycket- rubriken- vara lockande. Sen är det så också att långa texter, utan mellanrubriker och bilder som lättar upp, ofta gör att läsarna flyr. Det är jobbigare att läsa text på datorn, så enkelt är det. Dels har man inte den sköna ställningen i tv-soffan när man sitter och läser, dels är en datorskärm inte så bred/stor att det är skönt för ögonen att se den lilla texten. Ett papper kan man vrida och vända hur man vill när man läser, det kan man inte direkt med en datorskärm. Våra ögon vill ha överblick över en text för att planera och för att göra en första bortsollning. Korta texter har en förmåga att locka till sig fler besökare på nyhetssajter, helt enkelt därför att man får en överblick och det känns inte så tungt att läsa texten. Av egna erfarenheter har jag lärt mig att långa texter, oavsett vilken färg bakgrund/text har, om det är stora bokstäver så sollar man bort texten ganska snabbt och klickar sig vidare. Långa texter som ser jobbiga ut att läsa har helt enkelt svårare att få läsare.. För att ta ett exempel så är det här stycket du just läst alldeles för långt och långtifrån alla har följt med ända ner hit. Långa texter ses som komplicerade och de läsare som trots allt läser måste både ha gott om tid och vara extremt intresserade.

Luftigt och många bilder fångar uppmärksamhet!

Ett bra sätt att hjälpa skumläsarna (och även de ihärdiga vanliga läsarna) är att använda mellanrubriker. Tänk hur en artikel eller en vanlig intervju i Dagens Nyheter ser ut – så ska man göra även på webben! Hellre mindre stycken med mellanrubriker än långa texter som inte ens orkar skumläsa.

För att ytterliggare hjälpa skumläsarna är fetstil ett bra knep. Det gör att man kan ta fasta på viktiga ord mitt, trycka till, i texten precis som man skulle gjort när man pratar. Skriv som du tänker och pratar och använd alla typer av tecken och möjligheter till formatering som finns!

Att bestämma sig för vem man skriver till är också viktigt. Det är lätt att man antingen skriver till sig själv eller att man skriver på för svårt fackspråk. Vill man locka kunder ska man skriva till kunderna, ska man skriva till musiker så gör det. Men tänk på vem man skriver till. På webben skriver man oftast till de flesta och då ska också de flesta förstå och bli villiga att köpa något eller att ta dina argument. Skriv ledigt och trevligt, med humor och med tanke bakom så blir det alltid succé!

Länkar är något unikt för webben och det är viktigt att man även använder detta unika sätt. En ?Läs mer? länk är inte allt för rolig och oftast går det att göra roligare. Bara det blir tydligt att det är en länk så kan man länka lite hursomhelst. Se bara på hur flitigt bloggarna använder detta. De ger varandra fler besökare, högre ranking i Google och ett väldigt stort mervärde. Det är endast på webben man kan få läsa källorna till en text direkt.. Självklart skriver man inte ut hela webbadressen heller när man länkar utan man lägger in de snyggt i texten likt ?DN skriver idag att..?. Se bara till att det syns tydligt att det är en länk, tydliga färgskillnader mot vanliga texten är viktigt. Man ser alldeles för ofta sidor där länkarna har samma färg som vanliga texten. Detta är bara irriterande och det ska man se till att man inte har.

Något jag själv gillar att använda är parenteser. Visst det ska inte vara skillnad mot tryckt text, men på webben känns det friare och lagarna är inte lika hårda. Parenteser är väldigt effektivt att använda när man skriver. Man ger sig själv en kommentar till det man skrivit precis innan, eller helt enkelt skriver en källa eller någonting.

Parenteser är väldigt användbara och borde användas mer!

Till sist vill jag säga det att man inte använder artighetsgrejer som att man skriver Du och Ni på webben. Det känns totalt förlegat och borde egentligen inte användas i tryckta texter heller, mer än till brev till offentliga sektorn som nog alltid kommer att ligga 20 år efter.

Tips på några bra sidor där de hittat en bra balans i sin utformning av sina texter:
Ne.se

Annons

10 reaktioner till “Att skriva för webben..

 1. Bra inlägg!

  Det är en konst att skriva. Helt riktigt poängterar du att man skall tänka på vem eller vilka man skriver för. Publikanpassat.

  En sak jag skulle lägga till är att det är bra om man sätter en rubrik som berättar vad det handlar om, sedan en ingress eller en sammanfattning med det viktigaste. Därefter kan den större löpande texten komma.

  Om man sparar på sina viktigaste argument till slutet kan läsaren redan ha surfat vidare. En sammanfattande aptitretare alltså.

  Normalt sett skriver man en inledning och sedan rabblar på med bakgrund och fakta för att avrunda med sina tunga argument. Den modellen är fel på webben om man inte är en rikgtigt finurlig och garanterat lockar till fortsatt läsning.

  Huj, det finns mycket att säga om webbskriveri… intressant ämne! Hade själv tänkt att ta upp det på min sida, men du hann före! 🙂

 2. Japp.. Jag har tänkt att göra det en längre tid men aldrig hunnit eller orkat att göra det.. Ingress-tipset kanske jag lägger till om ett tag..

 3. Pingback: bmpyycsdke
 4. Pingback: Swingers sex
 5. Pingback: Amateur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s