Ask släpper bloggsök som indexerar via RSS

Uppkopplat skrev idag ett väldigt bra inlägg om att Ask.com har släppt ett nytt sökverktyg främst för bloggar. För att få reda på mer om "Blog & Feed Search" ska ni läsa hela inlägget på Uppkopplat.

Det som jag anser vara intressantast med sökverktyget är det att de inte indexerar via sökmotorspindlar, utan hela indexet bygger på de RSS- strömmar som Bloglines användare prenumererar på.

Man bygger inte sökindexet på en sökmotorspindel utan utgår från de RSS-strömmar som Bloglines användare prenumererar på. Över detta lägger man Asks sökmotorteknik med avancerad länkanalys som de fick när de köpte Teoma för ett par år sedan. Dessutom utnyttjas data från Bloglines om vilka RSS-strömmar som är populärast.

Just den här metoden att indexera en sökmotor på funderade jag över för någon månad sedan. Varför används det inte i stor skala redan? Skulle Google, Yahoo och MSN haka på samma idé skulle det inte finnas några problem med att sidor indexeras långsamt eller fel. Det kan inte ersätta spindlarna helt men väl underlätta både för sajtägare och sökmotorerna. 

Det är utan tvekan något som de borde seriöst fundera över. Varenda blogg har ju RSS-flöde, liksom de flesta nyhetssajter. Varför inte utnyttja den möjligheten att kunna indexera så fort och så bra som möjligt? 

Annons

En reaktion till “Ask släpper bloggsök som indexerar via RSS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s