Lite nytt om Sitemaps

Sitemaps.org är ett samarbete mellan de största sökmotorerna för att standardisera hur sidkartor ska vara uppbyggda, som jag tidigare skrivit om här. Sedan de började samarbeta har det hänt ett par saker som Google Webmaster Central Blog skriver om:

  • Sitemaps.org på nitton språk, däribland Svenska. Väldigt snabbt och bra att de översatt sitemaps.org, det gör det lättillgängligt för fler.
  • Berätta för sökmotorn att webbplatskartan (som sitemaps.org kallar den på svenska) finns enklare. De har faktiskt gjort det väldigt enkelt för en gång skull när det gäller sidkartor, det är bara att lägga till en rad i robots.txt med texten:
    Sitemap: http://www.mysite.com/sitemap.xml 
  • Förutom dessa två nyheter stöder numer också Ask.com xml-sitemaps genom sitemaps.org.

Bra initiativ men jag irriterar mig fortfarande över att de använder xml för sitemaps, det gör att än färre kommer göra en sitemap från förut pga den höga tekniktröskeln. Det är nämligen inte särskilt lätt att göra en sitemap om man inte är tekniskt duktig på xml…

Annons

2 reaktioner till “Lite nytt om Sitemaps

  1. Imo så är ju t.ex. HTML en högre nivå än xml då xml inte behöver följa någon given standard. Det är inte direkt att man behöver lära sig massvis med olika taggar.

  2. Näh men det är fortfarande svårare rent tekniskt, tycker jag, än att göra en sida med 10 länktaggar i html…

    Men jag är inte direkt nöjd med det jag skrev ändå. Självklart är inte det ettjättestort problem, att det är svårare tekniskt, eftersom de mindre sajtägarna som inte har kunskapen troligtvis inte heller har de största sidorna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s