Dagens mest urvattnade ord: Entreprenör

NE.se är som vanligt väldigt intressant och samhällsaktuellt. Nu frågar de sig: älskar alla en entreprenör? Det verkar nästan så, faktiskt. Entreprenör har blivit ett väldigt urvattnat begrepp, vilket NE:s artikel funderar över.

Det ska definitivt vara en entreprenör i år! Ropen på entreprenörer från alla de håll – politiker, fackföreningar, arbetsgivare och forskare – har gjort att själva begreppet laddats ur nästan helt. Det har nästan gått så långt att vi inte längre verkar ha några företagare här i landet, de har alla transformerats till entreprenörer.

Mittåt! Nationalencyklopedins definitioner av entreprenör och entreprenörskap är som vanligt ett första steg för att hyfsa debatten. Vad man där kanske framför allt ska ta fasta på är entreprenörens nyskapande förmågor. Det räcker med andra ord inte att starta en ny frisörsalong för att få kalla sig entreprenör, det gäller att salongen även är nyskapande (och här avses inte primärt frisyrer) i något eller flera avseenden.

En annan definition att ta sats ifrån är den språkliga. Entreprenör kommer från franskans entrepreneur och betyder ‘den som får något gjort’. Ordet har använts i franskan ända sedan 1400-talet, men låt oss här tolka det med dagens språkbruk – till svenska språket kom entreprenören i betydelsen ‘initiativrik och uppfinningsrik företagare’ på 1970-talet – där är en entreprenör den som får något gjort mer än bara genom att efterapa andra på marknaden. Han eller hon ser samtidigt till att vara både banbrytare och nyskapare.

Visst kan man vara entreprenör. En företagare eller webbsajt behöver dock inte vara särskilt nyskapande eller speciell och då är det ingen entreprenör (automatiskt, i alla fall) som ligger bakom den heller. Alla de som gör crap-sajter med Adsense-annonser på är därför inte entreprenörer – däremot smarta företagare.

Låt oss vara lite försiktiga med ordet entreprenör. Grundarna av Youtube var entreprenörer. Sergey Brin och Larry Page kanske inte kom med en jätteinnovation när de startade en sökmotor men de är ändå entreprenörer eftersom de gjorde det så bra och annorlunda. Det behöver helt enkelt inte vara en jätteinnovation – men en copycat blir aldrig en riktig entreprenör.

Alla vill vara entreprenörer. Men var det då! Se bara till att inte göra en hotellbokningssajt då. Det håller inte.

Fotnot: NE:s artikel (tror jag) är låst för de som inte har betalande abonnemang på deras encyklopedi. Om ni har det, hittar ni artikeln här.

Annons

2 reaktioner till “Dagens mest urvattnade ord: Entreprenör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s