En innovativ konversation

Jag har ägnat större delen av dagen åt att skriva om ”Nyhetsflödet” där min vinkling varit social media. Tänkte dela med mig av lite av det jag funderade fram under dagen. Observera att rubriken var ”Nyhetsflödet” och att vinklingen därför var lite felaktig mot hur jag skulle skriva normalt om social media. Den är även redigerad för att passa bättre i ett generellt sammanhang.

Internet har inte bara gett oss ett större informationsflöde, det har även gett oss verktyg för att hjälpas åt att sålla ut den viktigaste informationen. Två stora innovativa lösningar på att sålla ut information finns på Internet idag. Den klart största i dagsläget är sökmotorn och fungerar mycket bra men är inte särskilt användbar för ett ständigt uppdaterande nyhetsflöde.

Media som är social och som inte längre är envägskommunikation, utan som faktiskt genererar en konversation är den andra stora innovationen som kallas social media. Bra exempel på social media är Digg.com, som är en teknikinriktad nyhetssajt där användarna lägger in länkar till nyheter som de tycker om och som man sedan får rösta  eller kommentera på. De med flest röster och kommentarer hamnar högst upp och får därmed mest uppmärksamhet. Man hjälps åt att sålla i nyhetsflödet och det fungerar oerhört bra!

[…] Problem löses genom diskussioner, brukar det heta men hur ska en diskussion kunna pågå när det offentliga rummet inte är öppet för motparten? Olika former av social media gör att diskussionerna inte stannar vid ett debattinlägg utan faktiskt skapar ett diskussionsforum. Genom att tillåta kommentarer på artiklar som publiceras på Internet skulle inte bara aktuella parter kunna kommentera direkt under artikeln, utan även vanligt folk få säga sitt. Länkar tidningen dessutom tillbaka till de bloggar som kommenterar inlägget blir det en konversationen med många olika parter där debattinläggskribenten inte bara uppmärksammat något utan även startat en levande diskussion.

Det handlar om att sålla information och det handlar om att informationen ska få ett större värde. Tillsammans kan vi skapa båda delarna, där vi hjälps åt att hitta det viktiga och sedan konversera kring det.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s