Wikipedia och källorna

Steve Rubel har ett inlägg om hur ofta Wikipedia är källa till nyhetsartiklar och ställer sig tillslut frågan om journalisterna även uppdaterar sina artiklar efter att Wikipedia rättats till.

The big question in my mind is this: when journalists cite Wikipedia articles, what happens when the facts they reference from the wiki entries change (assuming they do)? Do the reporters go back and update their articles? The news reports call more attention to the articles, potentially opening up a can of worms each time they source Wikipedia.

Jag har dock upplevt något mycket mer intressant, vilket även är ett större problem. Många källor på Wikipedia är just nyhetsartiklar och fakta från andra innehållsbaserade tjänster – hur blir det då när Wikipedia-artikeln uppdateras med källhänvisning till den artikeln som hämtat sin fakta från Wikipedia i första steget? Lite snurrigt kanske men det är så det fungerar ibland. En skribent använder Wikipedia som källa och tillslut har Wikipedia skribentens text som källhänvisning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s