Framtidens sök- och sökmarknadsföring

Jag var och föreläste på Folkungaskolan för några veckor sedan, om trender inom marknadsföring. Samma elev som såg till att hans lärare bjöd in mig som talare, skickade mig lite (smarta) frågor i efterhand till hans projektarbete.

Då de handlar om ett väldigt aktuellt ämne, och jag är en av få som både jobbar med att utveckla en sökmotor (Twingly) och som dessutom  jobbar med att konsulta inom sökmarknadsföring (om än sällan nuförtiden), har jag förhoppningsvis några vinklar på framtidens sök- och sökmarknadsföring som kan vara intressanta för fler att höra om.

– Google lanserar allt fler sociala sökverktyg som ”social search” och sökning i real-tid. Hur tror du att Google och andra sökmotorer kommer att utvecklas de närmaste åren?

Vi har redan sett början på framtiden under hösten. Både Bing och Google har börjat ha med realtidssök i sina vanliga sökresultat, vilket gör att de blir relevanta även vid nyhetshändelser som t.ex. jordbävningar eller events som Oscarsgalan. Sökmotorerna blir de mest relevanta nyhetskällorna i realtid, medan tidningar kommer bli ifrånsprungna och orelevanta för det som händer just nu.

Tidigare har länkar fungerat bra som auktoritets- och relevansfaktor för sökmotorerna men nu när realtid, nya interaktiva former av innehåll och även mycket mer multimedia produceras krävs nya sätt att mäta relevans och auktoritet. På Youtube är det t.ex. antalet visningar, på Twitter antalet followers, på Facebook antalet vänner och Likes etc. Vilket sökmotorerna måste anpassa sig till. Detta är även anledningen till att sociala relationer blir så viktiga att förstå sig på för t.ex. Google, de kommer lägga grunden för framtidens sätt att mäta relevans i sökresultat.

– Facebook har gett sig in i marknaden för sociala sökmotorer. Google har redan svarat med sin ”social search”-funktion (som inte indexerar Facebook). Hur tror du att de två kommer att försöka utmanövrera varandra i framtiden?

Facebook håller steg för steg på att bli en sökmotor. Deras förändringsbenägna redesigns, uppmaningar till öppnare privacy-inställningar och nya Facebooksöket tyder på att de i framtiden kommer bygga en öppen sökmotor byggd på den sociala grafen. Helt klart är att de ser Google som sin största konkurrent.

Google däremot, är intresserade av att komma åt allt data i Facebook. Idag kan de inte indexera innehållet från Facebook, vilket är ett väldigt stort hål i deras index av information.

Hur de kommer förhålla sig till varandra är svårt att säga, mer än att Google kommer satsa mer på de sociala bitarna och Facebook på sökbitarna.

– Real-tid tycks vara nästa stora trend på internet. Hur kommer marknaden för sökordsmarknadsföring att förändras i takt med att sökningar blir att mer real-tidsbaserade?

Den största förändringen är egentligen inte att sökmotorerna rent tekniskt börjar presentera resultat i realtid, utan att användarna kommer gå till sökmotorerna och söka efter realtidshändelser istället för att gå till Aftonbladet. Och där användarna finns, där måste också annonsörerna finnas. Relevanta, även för realtidshändelser.

Detta kommer innebära många förändringar. Annonsörerna kommer vilja utnyttja snabbheten i realtid och ge relevanta erbjudanden anpassade efter situationen. Röda Korset skulle t.ex. annonserat i Google i samma sekund som de första tweetsen från Haiti-katastrofen trillade in. Vilket också innebär att Google och de andra annonssystemen som finns på internet idag också måste anpassas till att passa realtidswebben. Idag har tillgängligheten på information i realtid blivit väldigt hög, medan tillgängligheten på relevanta annonser i realtid är väldigt låg. Häri ligger stora utvecklingsmöjligheter närmsta åren.

En annan aspekt av det här är att sammankoppla annan annonsering med sökannonsering. När en Volvoreklam visas på  Tv4, bör Toyota annonsera just då och precis efter när de som sett tv-reklamen börjar söka efter ”volvo” eller ”köpa bil”. Något som kommer bli ännu viktigare när iPad och andra liknande surfplattor anpassade för att konsumeras när man tittar på tv blir vanligare.

– I allt större grad kommer värdefullt innehåll vara vad som bär eller brister för hemsidor när konkurrensen om sökord tätnar. Vad skulle du ge för tips för företag som först nu ger sig in i sökordsmarknadsföring?

Att se det som en av de viktigaste marknadsföringskanalerna. Det dyraste för de allra flesta företag är att skaffa sig nya kunder och när man har möjlighet att fånga upp folk som aktivt söker efter dig eller din produkt så är det en för bra chans för att strunta i. Billigt, hög konvertering, enkelt och förhoppningsvis långsiktigt.

Däremot, se upp för konsulter och företag som sysslar med det. Alldeles för många har ett kortsiktigt tänk. Här finns en lista på personer jag rekommenderar. Dessutom är Nikke Lindqvist som gjort listan en av de absolut bästa, så han ska icke förglömmas.

Annons

En reaktion till “Framtidens sök- och sökmarknadsföring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s