FON vill göra världen trådlös med Wifi- teknik

Har du bredband hemma? Koppla på
FON WiFi router och få gratis trådlöst bredband i och utanför hemmet!

I Computer Sweden den 24 april 2006 har Mattias Malmqvist skrivit artikeln ”Trådlösa gräsrötter”, en artikel om FON som är ett företag som vill göra världen trådlös. Idag är trådlösa surfzonerna som finns antingen dyra eller skyddade. FON vill ändra på det och utmana 3g- näten och istället satsa på Wlan/ Wifi teknik. Idén bygger på att de som har trådlösa nätverk hemma eller företag som har det delar med sig av sitt bredband så att andra ska kunna använda. I gengäld får de använda alla andra surfzoner som också utnyttjar FON. Man ger och tar i ett ömsesidigt samarbete som gynnar alla. De som delar med sig av sitt bredband kallas ”Foneros” och redan finns över 30 000 sådana världen över. FON delar in sina användare i tre olika användargrupper efter hur de utnyttjar nätverket och hur de delar med sig.

  • Den första typen kallas ”Linus” efter Linus Torvalds som skapade operativsystemet Linux. De som kallas Linus har en egen surfzon som de delar med sig av i nätverket och får då i gengäld surfa gratis på alla andra FON- anslutna surfzoner.
  • Andra typen kallas ”Bill” efter Bill Gates, en av grundarna till Microsoft och tillika världens rikaste man. Är man en Bill delar man med sig i en surfzon men tar betalt för det. Personen får då 50% av inkomsterna, FON 25% och bredbandsbolaget 25% – alltså gynnas alla parter. De som kallas Bill får självklart utnyttja alla andra surfzoner i FON– nätverket men de får betala för det.
  • Alien” heter tredje typen och då delar man inte med sig av sitt bredband, man bara utnyttjar nätverket. Då får man betala fullt pris.

Sverige blev ett av de första länderna som FON lanserades i och det beror på enligt grundaren Martin Varsavsky på att vi i Sverige har bra bredband men inget enat Wifi- samarbete. Dessutom har den tekniska utvecklingen kommit väldigt långt i Sverige. Han menar också att om de lyckas med FON i Sverige som är väldigt glesbefolkat, så kan de lyckas i resten av världen. En annan anledning är också att svensken och grundaren av Skype, Niklas Zennström, sitter med i styrelsen av FON. Det gör han efter att just Skype och Google tillsammans med två riskkapitalbolag satsat på företaget med 21,7 miljoner dollar. När två så stora giganter som Google och Skype vill satsa i FON förstår man att det är ett koncept värt att satsa på.

Ett problem som sätter käppen i hjulet för konceptet är det att bredbandsoperatörerna inte tillåter att man delar med sig av sitt bredband enligt kundavtalet. Än är det inte löst men enligt Varsavsky borde det lösas snart då alla parter tjänar på det.

Tankar kring FON och relaterad information

Jag tror absolut att FON kommer bli en succé. Grundaren Martin Varsavsky har skapat en av de större teleoperatörerna i Spanien och även två andra väldigt stora och välfungerande företag. Dessutom har FON ett väldigt intressant koncept. Med Wlan/ Wifi som FON använder sig av får man mer än 50 gånger högre hastighet än med 3g.

 

3g kommer antagligen inte bli något annat än ett nytt nät för mobiltelefonerna. Andra portabla maskiner som iPod, PSP (spelmaskin från Sony), handdatorer och bärbara datorer fungerar bättre med Wifi än med 3g. Skulle 3g användas måste det bli som en hel telefon, med Wifi blir det tekniskt både bättre och enklare. Enligt Martin Varsavsky kommer det finnas stöd för Wifi i nästa generations iPods och i spelmaskinen PSP finns redan möjligheten att både surfa och spela med hjälp av Wifi- tekniken. FON gör Wifi som är en bättre teknik än 3g möjligheten i konkurrensen. Vilket självklart är bra!

 

Som jag tidigare nämnt är Sverige ett av de länder som de nu till en början satsar mest på. Detta gör de dels genom att dela ut 200 routrar (återkommer till dem) gratis i Stockholm och genom ett samarbete med bredbandsoperatören Labs2. Labs2 ska med hjälp av närmare 1000 trådlösa routrar göra hela studentstaden Lund uppkopplad trådlöst. Till en början gratis för alla eftersom de vill få fler användare. För även om man bara utnyttjar andras surfzoner måste man registrera sig och det leder antagligen till att de förr eller senare utnyttjar FON fullt ut, antingen genom att dela med sig eller genom att man betalar när man till exempel är utomlands.

 

Rent spontant tycker jag att de verkligen valt rätt när de valde Lund som första ”FON Town” i världen. En studentstad där det finns väldigt många som inte är rädda för att testa nya tekniker är en idealisk plats för FON. Labs2 är dessutom väldigt rätt som samarbetspartner i Sverige, med välkände bredbandspionjären Jonas Birgersson i spetsen. Som lite bakgrundsinformation kan jag nämna att Jonas Birgersson startade Bredbandsbolaget och att hans vision bygger på att hela Sverige minst ska ha 10 mbit uppkoppling, med riktigt fiberbredband. Än är det långt kvar och han har lämnat Bredbandsbolaget. Labs2 blev hans nästa projekt och deras affärsidé är helt enkelt att skapa och sälja bredbandstjänster- vilket gör FON perfekt som partner även för dem.

 

Än så länge fungerar FON på det sättet att man laddar ned en mjukvara från deras hemsida till sin router, enkelt så långt. Problemet hittils har varit att det bara funnits två olika routrar som det fungerar med. Linksys är märket på den populäraste och de har såklart tjänat en hel del på att vara först. Att det bara finns två olika routrar att välja bland har annars varit ett problem. Ska FON bli den succé som alla hoppas på krävs det att i princip alla trådlösa routrar som säljs fungerar med deras programvara. Som sagt bara en dröm i nuläget, men ett steg närmare har de åtminstone tagit genom att göra en egen router. Inom sex månader har FON lovat att släppa sin egna router och Martin Varsavsky säger så här om den nyheten:

”Our router is a social router in the sense that it is both a wifi router and a social platform. Everyone talks about web 2.0 web sites. Fon is starting the first web 2.0 gadgets, and there will be many. I believe that most gadgets that we now know will go social. iPods will go social, gaming consoles will go socials, digital cameras will go social.”

 

En möjlig design på FON:s kommande router.

Web 2.0 har varit ett hett ämne på senare tid. Många har pratat om tekniker som Ajax och andra webbapplikationer som web 2.0 men enligt mig är det inte bara tekniker som är nästa generations internet. FON är i hög grad en sådan sak som bidrar till utvecklingen framåt och Varsavskys uttalande visar att de inte bara är intresserade av Wifi- tekniken utan även vill leda utvecklingen av andra tjänster och applikationer. Tekniskt sett behöver internets framtid egentligen inte vara särskilt förändrad. Sociala tjänster, där man kommunicerar aktivt, kommer däremot vara viktiga delar i det nya internet. Alla delar med sig och ömsesidiga samarbeten sker hela tiden.

 

FON har hittat ett koncept som fungerar, bara alla hjälper till. Sedan finns många problem som är svåra att lösa. Varför ska vanliga personer som inte reser särskilt mycket dela med sig av sitt bredband? Kommer alla med de attraktivaste zonerna i kanske främst storstäderna att ta betalt? Blir surfzonerna i storstäderna överbelastade?

 

Inga frågor som kan besvaras i dagsläget. En sak är dock säker. Vill Google och Skype/ Ebay samarbeta trots deras konkurrens på sökmarknaden och ip- telefonimarknaden är FON något att räkna med. Enligt mig är FON framtiden. 2010 vill de att hela den industrialiserade världen ska vara täckt av nätverket. Lyckas de?

Källor och andra bra ställen att läsa mer om ämnet på:

Fon blog

Martin Varsavsky

N24:Zennström och Birgersson gör Lund trådlöst

bisonblog: FON vill att du blir en fonero – rapport från FON’s event i Sthlm

Birger bygger trådlöst i Lund – Ny Teknik

Beta Alfa 2.0 » Sverige kan vara rätt labbland för FON

Google och Skype satsar på trådlös gemenskap – Ny Teknik

Delat bredband är dubbel glädje – Ny Teknik

Som en liten fotnot ska jag påpeka att referatet är lite ändrat från ursprunget. Arbetet gjorde jag som ett skolarbete i kursen Teknik, Människa, Samhälle och uppgiften var att göra ett referat av en artikel som berörde dessa tre områden. Jag blev hyfsat nöjd, även om jag kunde gjort det utformingen bättre…

 

 

 

Annons

2 reaktioner till “FON vill göra världen trådlös med Wifi- teknik

  1. Pingback: Anonym

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s