Google News ÄR olagligt

Google News är olagligt! Kanske inte i Sverige än, för här har det inte prövats. Kommer kanske inte göra det heller eftersom det inte finns lika många nättidningar som har slutna artiklar. Men i Belgien fälldes Google för att gratis ha erbjudit Google News-användarna artiklar som tidningarna normalt hade tagit betalt för att få läsa.

Ett bakslag för Google, helt klart. Så förvånande var det dock inte – om Google vunnit hade det varit konstigt. Upphovsrättslagen är en grundlag (här i Sverige i alla fall) och vill inte publicisten att Google ska erbjuda det gratis, så ska de heller inte få göra det.

Läs mer på DN.se.

Annons

3 reaktioner till “Google News ÄR olagligt

  1. Är det öht någon som använder svenska Google News? De är ju konstant en eller två dagar efter med sina ”nyheter”.

    Jag blir mest irriterad att jag blir redirectad till den svenska versionen när det är till den amerikanska jag vill… 🙂

  2. Hehe. Jodå, det är väl en och annan som använder svenska Google News. Själv använder jag varken den amerikanska eller den svenska – har så många rss-feeds att det bara skulle bli jobbigt att hålla koll på ännu ett ställe om samma nyheter.

  3. Upphovsrättslagen (Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk) är inte grundlag. De lagar som anses vara våra grundlagar är Regeringsformen, Tryckfrihetsförordningen, Successionsordningen, Yttrandefrihetsgrundlagen samt enligt vissa, Riksdagsordningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s