Det handlar inte om makt! (bloggdebatten)

Anders R Olsson har skrivit en debattartikel i dagens Computer Sweden om att ”Bloggarnas makt är bara dumheter”. Intressant artikel i sig, som dock är skriven av någon som helt klart inte är insatt i bloggosfären och vad den har för fördelar. Han menar på det att bloggen är en teknikhajp som förvisso fyller en funktion men inte som makthavare i samhällsdebatten. Någon hajp är det inte och det handlar inte om makt. Men för första gången kan ALLA, både politiker och medborgare – läsa varandras privata synpunkter.

Vem har sagt att Carl Bildt måste tycka precis som resten av regeringen i alla frågor? Meningsskiljaktigheter finns alltid, inte minst i politiken. Majoriteten vinner. Om nu Carl Bildt, som privatperson, bloggar och säger sin åsikt där är väl det bara i sin ordning?

Pelles blogg svarar med att en liten sketen blogg kanske inte har någon makt men bloggosfären som helhet har en helt annan makt än traditionell media, tillsammans är vi starka . Det håller jag med om, en viktig sak i jargongen är att istället för att konkurrera så hjälps man åt. Bloggportaler, bloggnätverk, länkar till varandra, bra källhänvisningar och hjälp för att ge viktiga nyheter och inlägg uppmärksamhet. Däri ligger bloggosfärens styrka, tycker jag.

Men det är klart. Jag skulle också bli rädd när bloggarnas sätt att publicera information på och deras sätt att skriva på visat sig vara minst lika effektivt som traditionell journalistik. Titta bara på den mångåriga bloggaren Fredrik Wass, som i och försig är journalist men som troligtvis har mycket hjärta av sitt skrivande i bloggformen. Han vikarierar som nyhetsredaktör på Internetworld just nu och genast har nyhetsrapporteringen där lyfts flera nivåer. Fler artiklar, bättre skrivna, intressantare och framförallt vågar man ange källhänvisningar á la bloggtype i högre grad. Det märks faktiskt att det är en bloggare som skrivit artiklarna. And I like it!

Fredrik Wass ja. Han rapporterar idag på Internetworlds hemsida att även Maud Olofsson tagit upp bloggandet igen. Istället för att som Bildt skriva har hon en bildblogg som hon och hennes medarbetare skickar in bilder till från deras mobiltelefoner. Syftet:

Enligt Maud Olofssons pressekreterare Frank Nilsson vill de visa hur det är att arbeta i regeringen och ge människor en insyn både innanför och utanför regeringskansliets väggar.

Bloggar och bloggosfären har inte lika stor genomslagskraft som de traditionella medierna. Än. Men båda fyller sin funktion och bloggosfären har de facto genomslagskraft. Att hävda något annat vore som att att säga att lokala tidningar och radiostationer inte hade någon makt bara för att de har en mindre läsar/lyssnarskara mot de större nationella tidningarna.

Bloggosfären är här för att stanna. Yttrandefriheten har aldrig haft sådan genomslagskraft som idag. Idag får till och med medborgarna (dvs de som besluten tas för, majoriteten) vara med och tycka till även om de inte är politiker!

Annons

2 reaktioner till “Det handlar inte om makt! (bloggdebatten)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s