”Vad tror du spelar mest roll när det gäller att få ett arbete?”

Lunarstorm har varje dag en Wzup-fråga när man loggar in på sajten. Antalet svar är normalt mellan 100 000 till 150 000, dvs undersökningen visar på verkligheten ganska bra. För ett par dagar sedan var frågan: ”Vad tror du spelar mest roll när det gäller att få ett arbete?”.

Mitt svar på den frågan är:
Kontakter, social kompetens och engagemang. Det är allra viktigast. Kunskap är förstås också viktigt – men hur man intagit den är ganska oväsentligt i sammanhanget. Tillräcklig kunskap för jobbet krävs dock alltid.

Så här svarade Lunarstorm-användarna:

Som ni ser tror de flesta att utbildning ger jobb. En sanning med modifikation. Utbildning kan både ge jobb och kontakter men det är långt ifrån det viktigaste. Ett starkt kontaktnät, duktig på att marknadsföra sig själv och social kompetens är viktigare idag för att få ett jobb. Sedan är självklart kunskap och utbildning också en viktig parameter – men inte alls i samma utsträckning som alla ungdomar på Lunarstorm tror.

Undersökning med ledare
I den utbildning jag går nu (teknik med inriktning mot it, kommunikation och ledarskap) ingår kursen ”Pedagogiskt ledarskap”. Vi i klassen har som en uppgift i kursen fått intervjua varsin ledare i samhället: inom offentlig sektor, privat och frivillig. Självklart är de flesta som vi intervjuat i privatsektorn, vi går trots allt teknik och de flesta av oss är intresserade av att få jobb i den senare i livet. Resultatet av intervjuerna håller nu sakteliga på att ta form där vi bland annat har frågat om nyanställningar och viktiga parametrar vid nyanställning.

Resultatet, så som jag kan utröna innan alla hypoteser ställts mot sina svar och sammanställts, visar på att jag har rätt. Social kompetens är i princip alltid en av de viktigaste parametrarna vid nyanställning. De flesta letar även först i sitt eget kontaktnät innan de letar utifrån; när någon redan anställd vet något om en person (kommer passa eller inte på företaget) vägs det väldigt tungt in i bedömningen av personen ifråga. Då är utbildning en ganska liten parameter.

Sedan – och något som jag fick lära mig av mitt eget intervjuobjekt, är att engagemang och vilja är oerhört viktigt. Vill någon mycket, har vilja och kraft att driva saker – då visar det på engagemang.

En attitydförändring bland landets ungdomar behövs, helt klart. Jag hade nog svarat likadant (utbildning) för något år sedan. Men med tiden har jag lärt mig att så inte är fallet. Visst måste man vara duktig men kontakter är, faktiskt utan att tveka, ovärderligt när det gäller att få jobb.

Annons

3 reaktioner till “”Vad tror du spelar mest roll när det gäller att få ett arbete?”

  1. Jag håller nog med dig i frågan om att ett stort socialt kontaktnät är viktigt när det gäller att få jobb. Men för att sedan kunna behålla jobbet krävs det en faktisk utbildning (var den är införskaffad beror sedan på vilket yrkesområde man inriktar sig på).

    Fast det här med ett krav på utbildning beror nog också på vilket yrkesområde man söker sig till. Jag menar, jag skulle ogärna gå till en läkare/pilot/psykolog/osv som har ett stort socialt nätverk men saknar en fullgod utbildning. Däremot kan jag tänka mig (om jag haft en sådan position) att anställa en trevlig programmerare eller designer som har ett stort engagemang och visar kärlek för det han/hon skall arbeta med.

    Jag menar, vill hälften av de deltagande bli jurister eller läkare så tycker jag inte att det krävs någon större attitydförändring. Men vill de istället kanske bli programmerare eller marknadsförare så kanske det vore lägligt. Dock krävs det alltid någon form av social kompetens hos de man anställer, likaså krävs det en social kompetens för att kunna samspela med människor i det vardagliga livet så varför skulle det vara skillnad på en arbetsplats?

  2. Det håller jag självklart med om. Läkare liksom många andra måste såklart ha utbildning. Å andra sidan tror jag inte ens någon funderar på att bli läkare utbildning, ett sånt yrke kräver utbildning och det vet alla.

    Men. De flesta är inte läkare eller piloter, utan de flesta jobbar med annat. Och där tror jag ett kontaktnät är väldigt viktigt för att få jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s