Personlig utveckling i jobb vs skola

Tyvärr mina kära gamla lärare. Jag har faktiskt lärt mig mer genom mitt jobb, mitt egna företag och mina egna projekt. Inte minst när det gäller språkkunskaper, historia och förmågan att kommunicera i olika former (föreläsa, t.ex.). Även om jag verkligen inte skulle velat missa skolan heller, den gav mycket annat (läs vänner och många roliga fester).

Att jag utvecklas mycket i mitt professionella liv har till stor del med att göra att jag jobbar med fantastiska människor, roliga saker och med vägledning av grymt kloka personer. Jag har det rentav betydligt bättre än de flesta andra, för att vara ärlig.

Fred Wilsons inlägg visar dock på en sak jag tycker passar in på mig. Så länge man jobbar i entreprenöriella miljöer och med människor som tycker det är positivt att man är ung, (oerfaren) och nyfiken är en akademisk utbildning inget självändamål i sig. Som Zoho kommenterade:

This was such a strong observation that first we stopped caring about where someone went to college, then we stopped caring about whether someone even got a degree, and finally, we took the ultimate step, and started hiring kids right of high school, and train them ourselves.

Självklart är det bra med akademisk utbildning, jag kan mycket väl se mig själv i skolbänken om ett par år igen, men i entreprenöriella miljöer är det inte en självklarhet. Att som Google endast anställa högutbildade kanske innebär att de missar väldigt kreativa människor?

Annons

3 reaktioner till “Personlig utveckling i jobb vs skola

  1. Jag känner exakt samma sak själv.

    Jag har lärt mig betydligt mer om företagande och ekonomi av att köra egna bolag jämfört med att plugga ekonomi på universitetsnivå.

    Under de tre år jag pluggade var det faktiskt inte mycket praktiskt jag lärde mig, utan oftast var det väldigt översiktliga saker som lärdes ut. Lägg även till att det råder en förkärlek inom akademiska kretsar (i Lund iaf) att lära ut akademiska modeller som inte har någon som helst praktisk relevans så har du en fantastisk kombination.

    Det jag kan råda folk som tänker börja plugga är att verkligen tänka igenom sitt val. Jag själv började plugga enbart för det var något man förväntas göra i Sverige. Skall du börja plugga så gör det för din personliga utvecklings skull eller för att utöka dina möjligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s