Nu vill Google även avlyssna oss

Det kom ett par bra kommentarer i mitt inlägg om Google Image Labeler, som handlade om integritet. Då höll jag väl inte riktigt med ”villervalla” om att Google snart kommer bli farliga för att de vet för mycket om oss och våra vanor. Nu har jag fått svar på tal.

Via Researcher fick jag nämligen höra talas om att Google vill utnyttja den inbyggda mikrofonen i datorn för att lyssna av ljudet och kunna analysera vad det är på tv. Med den informationen ska sedan Google kunna ge oss än mer relevanta annonser, som kanske även är relaterad till innehållet på tv:n.

Rent integritetsmässigt är ju detta sjukt. Ska Google veta allt om oss? Vad ska vi ha polisens avlyssningsmetoder till när Google finns? Osv. Å andra sidan förstår jag tankegången rent reklammässigt.

För visst vore det väldigt häftigt att kunna utnyttja de tekniker som finns för att få så relevant reklam till användarna som möjligt? Våra två kanske viktigaste reklammedier skulle isåfall interagera med varandra för att göra både oss användare och annonsörerna så nöjda som möjligt.

Reklammässigt är det en superidé. Ur integritetssynpunkt är det dock en katastrofalt dålig idé. Om det kommer bli framtiden vet nog ingen. Utom möjligen Google, för de brukar ju veta sånt…

Läs även Technology Review.

Annons

2 reaktioner till “Nu vill Google även avlyssna oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s