Två intressanta musiktjänster av svenskar, Spotify och SoundCloud

Musik är hett, riktigt hett, på den nya webbens läppar. Finns det något vi konsumerar mycket och via datorn så är det musik. Svenska grundare har de två heta musiktjänsterna Spotify och SoundCloud. Självklart är jag extra intresserad, då jag både är musiker och musikälskare. Tänkte därför dela med mig av min uppfattning av dessa två som jag faktiskt gillar riktigt skarpt.

Spotify
Spotify är musiktjänsten på allas läppar. Eller i alla fall dess läppar som lyckats få en invite. Det har jag haft ett bra tag nu och det går inte att vara annat än imponerad. Kort beskrivet är Spotify iTunes fast man har tillgång till all världens musik helt gratis, sökbart via deras bibliotek som sedan på nåt sätt streamas från internet. Det sköna med hela tjänsten är att, trots internetbaserad och otroligt stora mängder data, går det riktigt snabbt. Man märker inte att det streamas, sökningarna går lika snabbt som i iTunes och det fungerar precis som med vilken annan musikspelare som helst.

Nu ska det börja komma lite korta annonser mellan låtarna. Vilket kan vara okej. Hoppas dock på att annonsmodellen är såpass smidig så man inte störs av det, vore synd på en så klockren tjänst. ALLA jag visat Spotify för är imponerade.

SoundCloud
SoundCloud har en helt annan inriktning. Eric Wahlforss och Alexander Ljung har med denna startup flyttat till Berlin och verkar ha mycket coolt pågång, lyssna som exempel på senaste What’s Next där Eric förklarar lite noggrannare med hur de tänkt. SoundCloud är en grymt snygg webb 2.0-tjänst som åtminstone till en början främst är inriktad mot riktigt intresserade musiknördar. När jag tittar på hur jag skulle definiera målgruppen i dagsläget är väl DJs, podcastare och andra som sysslar med elektriska ljud de som framförallt får ut något av tjänsten.

Funktionerna är inte jättemånga till en början men det utgår från att det är ett enkelt socialt nätverk där man som användare kan lägga upp musik som sedan kan kommenteras av andra, hamna på topplistor osv. Det häftigaste och mest innovativa som jag ser det i dagsläget är möjligheten att kommentera mitt i låtar – det är både coolt och fyller en funktion. Tror dock SoundCloud efterhand kommer ha riktigt mycket coola användarmöjligheter som öppnar för större målgrupper och ett musikintresserat socialt nätverk.

Tror ni dessa två tjänster kommer ta världen med storm?

Annons

8 reaktioner till “Två intressanta musiktjänster av svenskar, Spotify och SoundCloud

  1. Har givetvis inte testat SoundCloud (det finns väl inte nått körbart än va?), men däremot har jag fått en invite till Spotify. Helt otroligt bra är det, och som du säger, varenda person som jag visat det får otroliga ”vill ha”-känslor verkar det som… Ingen tvekan att det kommer bli stort!

  2. Jodu Emil, Soundcloud är live och körbart. De nådde 500 betatestare i helgen och tjänsten rullar, om än lite sparsmakad såhär till en början. Jag tycker mig dock se nya funktioner hela tiden!

    Ja, Spotify ÄR sjukt bra. En tjänst som faktiskt på allvar kan hjälpa skivbolagen att få lite ändrade fildelningsvanor hos folk.

  3. Vore mkt tacksam för en invite har letat länge please 🙂

    skicka till gustafhultsfred snabel hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s