Jaiku är länken som saknats

Jag var inne på tjuvtittat.se idag (förövrigt en väldigt bra sajt) där jag fick syn på en annons för mobiltelefonen Sony Ericsson K850i. Det var då jag kom att tänka på Jaiku och lifestream-idén. Mobiltelefontillverkarna har ända sedan mobilkameran blev standard gjort coola reklamfilmer i tv där de visar hur enkelt och bra det är att alltid kunna ta bilder med den portabla multimediamaskinen man redan bär omkring på, mobiltelefonen. Och visst har mobilkameran blivit succé, den används flitigt av folk. Vissa för t.o.m. över bilderna till datorn.

Jag har dock alltid tyckt att det saknats något. Visst, coolt att kunna ta bilder överallt. Coolt att kunna mms:a till sina kompisar (även om jag aldrig sett någon aktiv användare av mms) och väldigt smart att ”fånga ögonblicket”. Än sen? Jag vill se den sociala nyttan i att ta bilder med mobiltelefonen! Mms blev som sagt ingen hit, åtminstone inte i mina kretsar.

sharing.png

När annonsen idag visade ”I ❤ sharing my story” föll dock poletten ned. Det är det som har saknats. Mobilen är på grund av sin portabilitet och kommunikativa förmåga vårt verktyg för att dela med sig av sin lifestream.

á la Jaiku

Med Jaiku får alla bilder vi skickar till Flickr ett aktuellt värde. Vi berättar dessutom hela tiden vad vi gör, upplever och frågar oss precis nu genom Jaikus grundidé – microblogging. När man skickar en video till Youtube från mobilen syns det i sin lifestream. Do you get it?

Grattis mobiltelefontillverkare – er reklam för miljoner håller på att få ett värde.

Annons

6 reaktioner till “Jaiku är länken som saknats

  1. Ja, men jag tycker även utan den är Jaiku komplementet som fattats. Man kan ju fortfarande ladda upp bilder på Flickr direkt från mobiltelefonen, sms:a sina Jaikus och få upp sina Youtube-videos väldigt enkelt direkt från mobiltelefonen. Allt sånt hämtas av Jaiku om man vill.

  2. Det intressantaste med Jaiku just nu är väl att se om de överlever googles övertagning. Om de kommer kunna behålla sina värderingar och nyckelpersoner eller om det bara blir en integration och långsam borttyning i googles regi.

    Om google skall vidareutveckla jaiku så blir det ju säkert en ordentlig kulturkrock mellan företagen som måste bearbetas först.

  3. SonyEricsson-Blogger samarbetet för att skicka över bilder till bloggen fungerar klockrent tycker jag. När min dotter föddes kom det bilder till familjesajten för släkt och vänner. På BB kopplar man inte upp sig så lätt.

    SonyEricsson-Blogger är så bra att det blivit en anledning att jag, som hängiven WordPress-älskare, ibland rekommenderar Blogger till bloggaktiva SonyEricsson-ägare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s