Techcrunch har gjort en lista på företag de tror Google kommer köpa eller kopiera under 2008. De nämnde Amazon, SixApart, Ning och Reuters som tänkbara möjligheter. Dvs väldigt stora succéer, stora företag och områden där Google hitintills inte varit så lyckade.
Amazon är kanske en av de största internetsuccéerna inom e-handel någonsin och när de nu även lyckats lansera tjänster som Simpledb och Amazon s3 (dvs it-infrastrukturlösningar per smarta betalningsmodeller) finns mycket incitament. Infrastrukturlösningarna har fått mycket bra kritik och Google lär vara mycket intresserade av sådana saker, samtidigt som e-handel faktiskt är en av Googles största svagheter.
Yahoos satsning på e-handelslösningar är populär och är en av de bästa lösningarna som finns tillgängliga medan Googles satsning på checkout aldrig riktigt slagit väl ut. Inte riktigt samma produkt men Google har aldrig riktigt lyckats med e-handeln, där har de fortfarande ett stort svart hål. Deras product-search är förvisso ganska intressant, där har de ett koncept som lyckats relativt bra. Trots det finns troligtvis en anledning till att de inte översatt konceptet till t.ex. svenska Google.se, vi har aldrig fått se skymten av något Froogle här inte.
Jag tror Google kommer skapa fler tjänster för e-handel och även infrastrukturlösningar. Det är områden som passar Googles befintliga verksamheter väldigt bra och som kan understödja dessa. Ren e-handel som Amazons webbutik kommer de dock inte syssla med, tror jag. De vill skapa tjänster och inte sälja varor. Amazon är lite för stor för att köpa upp också även om man aldrig ska säga aldrig när det gäller Google.
Sedan finns stora fördelar med att ha ett system som Ebays Paypal. Säkerhet kommer bli en allt viktigare nyckel för Google och att ha fungerande och accepterade system är en nyckelfaktor, vilket Paypal har visat sig vara för Ebay.
En sak är i alla fall säker, Google behöver ett ess i rockärmen. Och varför tvivla på att de har ett?
Visst skulle e-handel vara ett smart grepp. Inte minst för att kunna ge fysisk handel ett verktyg lokalt. I USA har Google lyckats riktigt bra i det lokala segmentet med annonser och att då ta emot beställningar är ju bara en naturlig förlängning av det.